Határtalan örmény barátságok

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Egy ígéretes festőtehetség kiállításával és a már hagyományosnak mondható Fővárosi Örmény Farsangi Bálon való részvétellel nyitotta az idei évet kerületünk örmény önkormányzata. A közeljövő terveiről mesélt lapunknak Nuridsány Zoltánné, a XV. Kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
Aki az elmúlt hónapokban megfordult a Tóth József Galériában, már láthatta a gyergyószentmiklósi Jánosi B. Sanda kiállítását, akinek művei most az Örmény Kulturális Központban, a Semmelweis utcában tekinthetők meg egészen március 17-éig. A tárlat megrendezése Nuridsány Zoltánnénak köszönhető.
– Jánosi B. Sanda fejlődését figyelemmel kísértem 9 éves korától, és mindig bátorítottam, amikor találkoztunk. Általában a gyergyószentmiklósi Örmény Művészeti Fesztiválokon és Budapesten, valamint a Bernecebaráti Nemzetközi Művészeti táborban láttam a képeit. Továbbá a Hubay Jenő Zeneiskolában, a minden ősszel megrendezett táborban alkotó tanulók kiállításán. Volt, amikor kétségei támadtak, s akkor próbáltam a lelkére hatni, tudatosítani benne, hogy a tehetség Isten áldása. Két évig tartott megtorpanása, s utólag tudtam meg tőle, abból adódott, hogy többfajta tehetség munkál benne, és idő kellett annak eldöntéséhez, hogy a festést választja-e. Nagy dolog ez a lényegi felismerés ennyire fia­talon. Két év után kezdett festeni újra, biztos ecsetkezeléssel, kifinomult színérzékkel. Ősszel Kolozsváron folytatja tanulmányait a Képzőművészeti Egyetemen. Elégtétel ez mindannyiunk számára, akik mellette állunk, hogy kiteljesedik Sanda tehetsége – mondta Nuridsány Zoltánné.

Összeköt a művészet

Jánosi B. Sanda festményein Gyergyószentmiklós és környéke elevenedik meg. A képek március második felétől újra láthatóak lesznek a Tóth József Galéria emeleti terében. A gyergyószentmiklósi örmény plébánia szakrális kiállítása a XV. Kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzattal közös rendezésben szintén március második felében tekinthető meg a galéria alsó szintjén. A Farsangi Bál az itt élő, összetartó örmény közösség találkozója. „Komoly munka folyik az örmény önkormányzatokban, egymással is összedolgozunk. A bál segít még szorosabbá fűzni a barátságokat, jobban megismerni egymást” – tette hozzá Nuridsány Zoltánné. Magas szintű zenei, színházi, irodalmi műsorok színesítik évről évre a bált, mely farsangi felvonulással és gasztronómiai különlegességekkel zajlik. Idén 150-180 fő gyűlt össze, és a zenekart kerületünk örmény önkormányzata biztosította: a Group Duduk játszott klasszikus és népzenét.
A XV. Kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat minden év áprilisában megemlékezik az örmény genocídiumról. 1915 és 1917 között zajlott az örmény népirtás, melyet örmény holokausztnak is neveznek, és amiben 1 millió 500 ezer embert pusztítottak el. Idén is misével és műsorral emlékeznek meg. Miközben ennek szervezése folyik, a március 15-ei ünnepségekre is készülnek. Az aradi vértanúk közül Kiss Ernő és Lázár Vilmos is örmény származásúak volt. Március 13-án a Kiss Ernő utcában, az aradi vértanúk emléktáblájánál iskolások műsorával rendezik meg az ünnepséget. A megjelenteket Nuridsány Zoltánné köszönti, közreműködik Várady Mária, az ANI színház magyar-örmény színművésze.
A tavasz még egy izgalmas eseményt tartogat, mely minden művészetszeretőnek különleges programot ígér: május 21-én, a Fővárosi Örmény Klubban férjéről, Nuridsány Zoltán festőművészről (1925–74), a magyar festőművészet kiemelkedő alkotójáról tart vetített képes előadást Nuridsány Zoltánné, bemutatja a korábban, a zebegényi Szőnyi Múzeumban zajlott kiállítás megnyitóját és anyagát.

Comments are closed.