„Kozák Olga” szomorú sorsa

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A szobrok az örökkévalóságnak készülnek, de sok váratlan esemény történhet, így aztán nem találkozhatunk többet egy-egy évtizedekig megszokott műalkotással. A Leány, azaz „Kozák Olga” is eltűnt örökre.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Szunyogh László a Helyem Házam Palotám helytörténeti értesítő 2018. 4. számában László Péter Leány című szobrának történetét kíséri végig a szerzőre jellemző személyes és lírai hangvételben. A Kozák téren 1955-ben állították fel László Péter szobrászművész Leány című szobrát, mely egy 10-12 év körüli fiatalt ábrázol. „A koncepció egyszerű, a figura jobb lába lazán behajlítva. Ettől a szobor nyugodt hangulatú, melyet a könyvet tartó kezek még inkább hangsúlyoznak. A leány arca kimondottan szép, haja kétoldalt hosszú copfban végződik.”
A szobor hivatalos neve Úttörőlány lett, mely azért érdekes, mert nem viselt úttörőnyakkendőt. Valószínűleg a „kor szelleme” miatt kellett olyan nevet választani a műnek, ami ideológiailag megfelelő volt. Az iskola elé helyezett szobrot hamar megszokták és megszerették a környékbeliek, ezt az is jelzi, hogy hamar becenevet is kapott, „Kozák Olgának” hívták.
A ’80-as években ismeretlenek megrongálták a Leányt, így a Kozák téri Általános Iskola lépcsőházi fordulójában talált új otthonra egészen az 1999/2000-es tanévig, amikor bezárt az intézmény. Ezután a Pestújhelyi Általános Iskola udvarára került a szobor, ahol 12 tanéven keresztül állt egészen 2001-ig, amikor váratlan és szomorú esemény történt. Egyik éjszaka vasfűrésszel levágták talapzatáról és ismeretlen helyre vitték.
A nyomozás megállapította, hogy az első vastelepen nem vették át, mivel felismerhető műtárgy volt, de miután a tolvaj apróbb darabokra vágta, a következő telepen már értékesíteni tudta. A többszörösen büntetett gyanúsított K. J.-t elfogták, a szobor maradványait visszaadta a rendőrség a kerületi önkormányzatnak. Mivel a szakértők szerint a szobrot restaurálni nem lehet, sajnos többé nem látjuk a könyvet tartó kislányt, „aki” üde színfoltja volt a kerületünknek.

Comments are closed.