Mennyi cukor fér a napunkba?

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint nem tilos hozzáadott cukrot fogyasztanunk, de mindenképp érdemes odafigyelni a napi bevitelünkre, illetve túlfogyasztás esetén csökkenteni azt.

– Hozzáadott cukornak számítanak azok az úgynevezett mono- és diszacharidok, melyeket a készítés során adnak a termékekhez, továbbá a napi bevitelünkbe ezenfelül a mézben és a gyümölcslevekben természetes módon is megtalálható cukrot is beleszámítják – magyarázza Szabó Krisztina dietetikus.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Mind a felnőttek, mind a gyermekek számára azt javasolják, hogy a napi hozzáadott cukorbevitelük ne haladja meg a napi energiaszükségletük 10 százalékát, de az elhízás, valamint a fogszuvasodás megelőzése szempontjából a legjobb, ha 5 százalék alatt tartjuk ezt az értéket. Ez egy egészséges, normál tápláltsági állapotú felnőtt ember esetében körülbelül 25 gramm cukrot jelent naponta.

Nézzük, miben van ekkora mennyiségű cukor! Talán sokaknak megdöbbentő lehet, de ha megiszunk egy két és fél decis 100 százalékos narancslevet, elfogyasztunk 1 almás müzliszeletet, vagy 1 csokis-mandulás pálcikás fagylaltot, illetve 1 kis poharas gyümölcsjoghurtot vagy 5 kis zacskós barna cukrot, máris elértük a napi ajánlott beviteli mennyiséget.

– Figyeljünk oda tehát a cukorbevitelünkre, de azért nem kell magunkkal nagyon szigorúnak lenni. Ne együnk minden étkezés után desszertet, a főétkezéseket pedig semmiképp ne váltsuk ki édességgel – tanácsolja a szakember.

Comments are closed.