Vérnyomáscsökkentő gyógyszereket vontak ki a forgalomból, de nem szabad azonnal abbahagyni a szedésüket

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A hétvégén 27 vérnyomáscsökkentő készítményt vont ki a forgalomból az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), mert egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező anyagot találtak.

Az intézet honlapján megtalálható táblázatban tételesen felsorolják az érintett huszonhét gyógyszert, amelyekben megtalálható a valsartan nevű, vérnyomáscsökkentő hatóanyag, egy részük pedig vízhajtót is tartalmaz. Többféle összetételű, erősségű készítmény van a táblázatban, több gyártó termékei. A táblázat elérhető a https://www.ogyei.gov.hu/kivonas_felfuggesztes/ webcímen.

Az üggyel kapcsolatban ma tartott sajtótájékoztatón Merkely Béla, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatának vezetője azt mondta, a forgalmazási tiltásban szereplő, valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő szedését a betegek ne hagyják abba azonnal. A gyógyszer azonnali abbahagyása ugyanis nagyobb egészségkockázattal jár, mint a szennyezett hatóanyagú készítmény szedése – tette hozzá. „A beteg változatlanul szedje a gyógyszerét mindaddig, míg a háziorvosa vagy kezelőorvosa ezt a gyógyszert le nem cseréli” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, hogy a gyógyszercserére minél előbb sort kell keríteni.

A szakember kiemelte, hogy Magyarországon nagyjából 200 ezer magas vérnyomásban szenvedő beteg szed valsartan hatóanyagú készítményt, és háromnegyedük szed olyan gyógyszert, amelynek hatóanyagával kapcsolatban most kifogást emelt az európai gyógyszerhatóság.

Merkely Béla előrevetítette, hogy a betegek többségének más gyógyszerre való átállítása időt vesz igénybe, így azt javasolja, hogy mindenki, aki valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő készítményt szed, keresse fel háziorvosát.

Arra a kérdésre, hogy a forgalomból kivont, és a betegek által fel nem használt készítmény árát visszakapják-e a betegek a patikában, Szolyák Tamás, az OGYÉI főigazgató-helyettese azt felelte: erről tárgyalnak a gyártókkal, azonban a jelenlegi szabályok szerint erre a gyártók nem kötelezhetők.

Comments are closed.