Zöldmunkák tavasszal

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A szélsőséges időjárás után mindenki nagyon várja az első tavaszi napsugarakat, főként a kertészkedők reménykednek a melegebb időben. A Pestújhelyi Kertbarát Kör vezetője, Pozsonyi Zoltánné Magdika szerint nincs ok az aggodalomra, hiszen csak pár hetet csúsztak a kerti munkák a talaj menti fagyok miatt.

Kertészkedő idősek/XV Média, Vargosz

XV Média, Vargosz

– A kertészkedés tavasszal szántással, ásással kezdődik, hiszen kemény talajba nem lehet sem magot vetni, sem palántákat ültetni – tájékoztatott Magdika. A talajt ráadásul nemcsak lazítani, hanem javítani is kell, például komposzttal. A száraz földbe ilyentájt vethetjük a hidegtűrő magokat, például borsó, sárgarépa, petrezselyem, saláta, retek, dughagyma. Április elején vessük el az őszi betakarításra szánt kései sárgarépát is. A palánták közül hónap végén elsőként a kelbimbót, valamint a karalábét ültethetjük ki leghamarabb a szabadba.
Az érzékeny fajtákat, mint a paradicsomot, a paprikát, az uborkát érdemes a májusi fagyok utánra ütemezni. A szakember arra is kitért, a palánták ültetési mennyiségére és mélységére is fontos ügyelni, hiszen a szálas palántáknál a sziklevélig történhet, míg a karalábénál, a zellernél, a paprikánál jobb elkerülni a túl mély ültetést.
A kertészkedés tavasszal azonban nemcsak a vetésből és ültetésből áll, hanem a gyümölcsfák, gyümölcsbokrok gondozása is előtérbe kerül. A hidegek elmúlta után, a metszés, a fatisztogatási és faápolási munkák befejezése után kell hozzáfognunk a gyümölcsfák lemosópermetezéséhez, és ne maradjanak ki a szőlőtőkék, gyümölcsbokrok sem. Lemosópermetezéshez használjunk réz-, kén- és olajtartalmú szereket.
A gyepgondozás szezonja is tavasszal kezdődik, hiszen a rendezett zöldszőnyeg fokozza az egész kert látványát. Magdika elmondta, a helyi kertbarátok tanácsokkal, praktikákkal is segítik egymást, és bárkit, akinek kérdése, véleménye, jó ötlete van, szeretettel várnak körükbe. Mind­emellett számos programot is szerveznek, legközelebb áprilisban az Alcsúti Arborétumba látogatnak el, hogy a virágzó hagymás növényeket megcsodálják. Ezenkívül idén újra meghirdetik a Pestújhely legszebb kertje versenyt is, melynek eredményét szokásosan az őszi terménybemutatójukon hirdetik ki.

Comments are closed.