Életveszélyes kutyatámadás miatt emelt vádat az ügyészség

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Gazdája gondatlansága miatt egy staffordshire terrier fajtájú kutya kiszökött az utcára, ahol először egy nőt életveszélyesen összemart, majd súlyos sérüléseket okozott a nő segítségére siető férfinak is. Mindez tavaly ősszel történt kerületünkben, az ügyészség most vádat emelt a gazda ellen.

A vádlott 2015 második felében költözött egy Bem utcai ingatlanba, amelyhez egy kisebb udvar is tartozott. A vádlottnak már 9 éve volt egy staffordshire terrier fajtájú kutyája. A kutya egyszer már korábban sétáltatás közben az utcán emberre támadt, ami miatt a gazda ellen büntetőeljárás is indult – írta közleményében a Fővárosi Főügyészség.

A ház utcára nyíló kapuját csak úgy lehetett biztonságosan bezárni, ha a kulcsot kétszer ráfordították, ellenkező esetben az akár már egy széllökés hatására is magától kinyílt. A vádlott tudott erről a hibáról, a kaput azonban – annak ellenére, hogy a kutyáját rendszerint az udvaron tartotta – nem javíttatta meg.

A vádirat szerint a vádlott 2015. október 9-én délelőtt a házból kiengedte a kutyát az udvarra anélkül, hogy ellenőrizte volna azt, hogy a kapu biztonságosan be van-e zárva. A kutya nem sokkal később a kinyíló kapun keresztül kiszökött az utcára, ahol rátámadt egy arra sétáló nőre. A kutya először belemart a nő kezébe és a földre rántotta, majd a segítségért kiabáló és menekülni próbáló sértettet egyre agresszívebben marcangolta.

A támadást látva, több járókelő is a nő segítségére sietett, és közösen próbálták – fadarabbal vagy puszta kézzel – leszedni róla a kutyát. Amikor a nőt végre sikerült kimenekíteniük, a kutya az egyik segítőjére támadt, és a férfinak több helyen súlyos sérüléseket okozott.

A kutya támadásának végül egy autós vetett véget, aki a gépkocsijával nekiment az éppen a férfit marcangoló kutyának, majd az autóból kihajolva egy tárggyal a kutya fejére ütött. A kutya abbahagyta a támadást és visszafutott a ház udvarára.

A Fővárosi Főügyészség a gazdát gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségével, valamint gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolja, és vele szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt – írta a főügyészség.

Comments are closed.