Fitt kismamák

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Mikortól térhetünk vissza szülés után a sport világába? Igaz, hogy az anyatej elapadhat, ha rendszeresen mozgunk? Szakács Olivér fitneszedző tapasztalatai szerint sok, terhessége előtt és alatt aktív kismamában megfogalmazódnak ezek a kérdések.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A legfontosabb sport, amelyet akár már a szülést követő nap, akár naponta többször is végezhetünk az az intimtorna. Ez arra jó, hogy a medencefenéki izmok minél hamarabb visszanyerjék eredeti erejüket és rugalmasságukat.
Az első igazi edzéssel azonban a szülés után 6-8 hetet, császármetszés vagy egyéb komplikációk esetén 12 hetet mindenképpen várjunk. Persze ez nem azt jelenti, hogy addig tétlenül kell otthon ülni, sőt! Egy-egy kiadós sétát már megtehetünk 1-2 héttel a szülés után, idővel pedig mind az iramot, mind a távot növelhetjük. Ez nemcsak a gyógyulást segíti, hanem a trombózis kialakulásának veszélyét is csökkenti.
A „türelmi” idő leteltével az első időkben az úgynevezett aerob típusú edzéseket javasolja a szakember, mint a futás, a lépcsőzés vagy a kerékpározás. A tévhitek ellenére a tejképződésre semmilyen hatással nincs a mozgás, ugyanakkor ügyelni kell a fokozatosságra. Az izomlázat mindenképpen kerüljük el, a tejsavtermelés ugyanis megváltoztatja az anyatej összetételét.
A hasizom edzésével szintén 6-8 hetet kell várni, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a terhesség idején a hasizmok között keletkezett rés bezáruljon. A felüléseknél is tartsuk be a fokozatosságot és igyekezzünk elkerülni az izom­lázat.

Comments are closed.