Lyukkamerán át a világ

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Jelentős magyar sikertől volt hangos a sajtó február végén. A NASA csillagászati nap fotója rovatában február 21-én egy amatőr fotós, Kovács Csaba képét találták a legizgalmasabbnak. A kép a Dunakeszi repülőtéren készült, egy Antonov AN–2-es repülőgépet láthatunk rajta, háttérben pedig a Nap pályáját figyelhetjük meg az alatt a 45 nap alatt, amíg a speciális felvétel készült. Kovács Csaba kerületünk lakója, vele beszélgettünk különleges szenvedélyéről, a lyukkamerák és a szolárgráfia világáról.

Kovács Csaba/Fotó: XV Média, Vargosz

Kovács Csaba/Fotó: XV Média, Vargosz

– Hogyan választotta ki a NASA a fotóját?
– Tulajdonképpen nagyon egyszerűen. A NASA két szakértője 1995 óta mindennap kiválasztja a csillagászati nap fotóját. Ezek között rendre felbukkan egy-egy szolárgráf fotó, mint amelyet én is készítettem. A honlapjukat böngészve találtam egy elérhetőséget, amelyre elküldtem a képet. Rögtön válaszoltak, hogy elnyerte a tetszésüket, s két nappal később ez lett a nap fotója.
– Milyen technikával készült a felvétel?
– A kép lyukkamerával készült. A lyukkamerák lényegében a legegyszerűbb fényképezőgépek. Gépnek talán túlzás nevezni, hiszen egyszerű dobozokról van szó, amelyek oldalán egy apró lyuk található. Ezen az apró lyukon keresztül fény szűrődik be a doboz belsejébe ahol egy fényérzékeny hordozóra, filmre vagy papírra vetül ki. Laborálás után ebből a hordozóból lesz a kész fotó.

Lyukkamera bárhová felszerelhető/Fotó: XV Média, Vargosz

Lyukkamera bárhová felszerelhető/Fotó: XV Média, Vargosz

– Mi a szolárgráf fotó?
– A szolárgráfia a lyukkamerás világon belül is különlegesség, ez a fotográfiának a leghosszabb expozíciós értékeivel dolgozó műfaja. A pár órányitól akár fél évig készülnek a képek. Az alacsony fényérzékenységű fotópapírba ez idő alatt a Nap pályája szinte beleég. Nagyon jól ki lehet olvasni a fotókból, hogy amikor magasan járt a Nap, közel voltunk a nyári napfordulóhoz, amikor alacsonyan, akkor a télihez, valamint azt is, hogy milyen volt általánosságban az időjárás. Érdekesség, hogy a képhordozó alapjában véve fekete-fehér, ám digitális előhívás után az elkészült kép színes lesz.

A nap fotója/Fotó: Kovács Csaba

A nap fotója/Fotó: Kovács Csaba

– Van-e kedvenc helyszíne, témája?
– Országszerte sok helyen vannak kint jelenleg is kameráim. Fotóztam már a Parlamentet, a Lánchidat a budai Várat és más emblematikus helyszíneket. Folyamatosan keresem az érdekes, jellegzetes helyeket.
– Hol lehet megnézni az eddigi alkotásait?
– Van egy honlapom, a csaba-kovacs.com, ahol az eddig közzétett felvételeim megtalálhatók. Az a megtiszteltetés ért, hogy augusztus 25-én a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületének galériájában Napok, hetek, hónapok címmel önálló kiállításom nyílik a szolárgráf fotóimból.

Comments are closed.