80 éves a Rákospalotai Evangélikus Nagytemplom

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

80 évvel ezelőtt advent negyedik vasárnapján szentelték fel a Rákospalotai Evangélikus Nagytemplomot, ez alkalomból ünnepi Istentiszteleten emlékeztek meg a hívők az elmúlt nyolc évtizedért Kondor Péter püspök úr igehirdetésével, énekszóval és a gyermekek karácsonyi verseivel.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A rákospalotai gyülekezet a reformáció terjedésekor alakult. Az ellenreformáció idején a fóti lelkészek gondozása alá került. 1749-től a hívek Cinkotára jártak istentiszteletre, hivatalosan pedig 1774-től a cinkotai gyülekezet leányegyházaként szerepeltek. 1794-ben II. Lipót császár engedélyével gróf Galánthai Fekete Jánostól kapott telken iskolát építettek és abban tartották vasárnapi könyörgéseiket előbb tót, majd magyar nyelven. A gyülekezet 1871-ben lett önálló és vált anyaegyházközséggé. 1894-ben egy ideig Kossuth Ferenc, Kossuth Lajos fia volt az egyház felügyelője.

A kis templom (Juhos utca 28.) megépítése Károlyi gróftól kapott telken – a 45 évig itt szolgált tanító – Simon Pál nevéhez fűződik és Esztergályi Mihály főesperes szentelte fel 1855-ben.

A hívek számának növekedésével új templom építése vált szükségessé, amelynek terveit László György és Szalkay Jenő készítette. Alapkőletételét Pröhle Sándor templomépítő lelkész idejében ünnepelték 1936-ban. Az elkészült nagy templomot (Régi Fóti út 73.) Kovács Sándor Püspök szentelte fel 1941. december 21-én. Az építkezés költségeit nagyobb mértékben a hívek adományaiból fedezték. A II. világháború során szerencsére nem szenvedett el komolyabb kárt.

Az Egyházközség a Juhos utcában egy szeretetotthont alakított ki, amely mintegy 22 idős, beteg ember számára képes színvonalas ellátást biztosítani nyugodt, békés környezetben

Comments are closed.