Sándor Pál rendező Prima Primissima díjat kapott

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Tíz kategóriában 13. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott december 4-i gálaesten – írja a szinhaz.hu.

Budapest, 2015. december 4. Sándor Pál filmrendezõ, a magyar színház- és filmmûvészet kategória Prima Primissima díjazottja a díjátadó gálán Budapesten, a Mûvészetek Palotájában 2015. december 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Sándor Pál filmrendezõ, MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar színház és filmművészet kategóriában Sándor Pál Kossuth-díjas rendező, producer, forgatókönyvíróé lett a Prima Primissima.

Érettségi után a filmgyárban dolgozott laboránsként és felvételvezetőként. Felvették 1959-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Rendezői szakon 1964-ben végzett Herskó János osztályában. MAFILM-státuszával egy időben tagja lett a Balázs Béla Stúdiónak is – írja a port.hu.

Hunnia Filmstúdió honlapjáról az is kiderül, hogy évekig tanított a Színház és Filmművészeti Főiskolán, majd több mint tíz évig a Novofilm magyar-német filmprodukciós vállalat ügyvezető igazgatója és tulajdonosa volt. 2000-ben létrehozta saját filmes cégét, a Filmstreet-et.

Jelentősebb díjai:
Balázs Béla-díj – 1972
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, Ezüst Medve díj – Herkulesfürdői emlék – 1977
Érdemes művész – 1979
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, FIPRESCI-díj – Szerencsés Dániel – 1983
Kiváló művész – 1987
Kossuth-díj – 2009

Sándor Pál erősen kötődik a XV. kerülethez, rendszeresen részt vesz helyi kulturális eseményeken. Évek óta tagja annak a zsűrinek, amelyik a XV. kerületi önkormányzat és a Csokonai Kulturális és Sportközpont által életre hívott forgatókönyvírói pályázatra érkezett műveket bírálja el.

Comments are closed.