A koronavírus-járvány felettébb nehéz helyzetbe hozta a vállalkozásokat. Kétségtelen, hogy a legnagyobb kihívás elé azok a cégek kerültek, amelyek a vendéglátásra és az idegenforgalomra építettek.
A Kapucinus Sörfőzde 1993 óta működik a Baranya megyei Magyarhertelenden. A kézműves sörfőzdét pedig nagyjából tíz éve az Újpalotán élő Késmárky Attila és Késmárky Nagy Katalin üzemelteti.
– Március 16. fekete nap a sörfőzdék életében – mondta Katalin, az ország három női sörfőzőjének egyike. – A kisüzemi sörfőzdék eladásainak 90 százaléka a vendéglátóhelyekre épül, ez a lehetőség egyik napról a másikra bezárult előttünk. A forgalmunk gyakorlatilag nullára esett vissza, ezért megpróbálkoztunk a házhoz szállítással, amellyel éppen csak életben tudtuk tartani az üzemet. Csak hasonlításképpen, míg korábban egy-egy vendéglátóhely 30-50 literes hordókat rendelt tőlünk, addig most a két kezünket összetettük, ha valaki – mondjuk, egy-egy baráti társaság összeállva – 15 ezer forint értékben vett sört.
Katalin szerint a vírus pozitívuma, hogy az ország különböző részeiből érkeztek hozzájuk rendelések, így olyan helyekre is eljutottak, amiről korábban nem is álmodtak.
– Kaptunk igénylést a XV. kerületből is, ami örömteli, hiszen jól ismernek minket a saját városrészünkben, az viszont nagyon meglepett, amikor Zalaegerszegről rendeltek tőlünk – büszkélkedett Katalin.