Mielőtt nekifognánk a Rákospalotai rétes elkészítéséhez, próbálkozzunk egyszerűbb pite összeeszkábálásával.
De hogy?
Végy egy férfit, akit rá lehet venni, hogy almát hámozzon és reszeljen. A hozzávalók beszerzését is rábízhatod a teremtés koronájára, különös tekintettel a rum hazahozatalára. Ha ezért küldöd el „az embert” a boltba, ezt bizonyára nem fogja elfelejteni.
A hozzávalók
Tészta
40 deka sima liszt
25 deka margarin
15 deka cukor
3 tojássárgája
2 evőkanál rum
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál tejföl (a tészta lágyításához)
Töltelék
2 kiló alma reszelve (a levét ki kell facsarni)
cukor, fahéj, mazsola ízlés szerint
A tésztát összegyúrod, két részre veszed, kinyújtod közepes tepsi méretűre. A kivajazott, lisztezett tepsibe beteszed az egyiket. Rálapítod a tölteléket, a tetejére ráengeded a másik tésztát, megkened egy felvert tojással, villával megszurkálod a tetejét, és mehet a sütőbe.
Amikor kész, megszórod porcukorral, és megeszed.
Ha kábé ötvenszer megsütötted ezt az egyszerű pitét, és nem rontottad el, nekifoghatsz a Rákospalotai rétesnek. Ehhez már egy kicsit rafináltabbnak kell lenni. Nem baj, ha besegít a nagymama.
Erdélyben így csinálják. Ehhez azonban már nagyon profinak kell lenned. Sok sikert, ha összejön, megkóstoljuk!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.
One Comment