„Rajtuk nem fog múlni a következő ciklus sikere”

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Cserdiné Németh Angéla: ma még nem látható, mennyiből gazdálkodhatunk jövőre

Elkezdődött a Kossuth szobor mögötti terület rendezése, a polgármester nagyon szeretne ott már idén adventi vásárt szervezni. Cserdiné Németh Angéla a TiZEN5-nek arról is beszélt, hogy az októberben kezdődő új ciklusban önkormányzati lakásokat is szeretnének építeni. 

Indul az őszi politikai szezon, októberben pedig az új önkormányzati ciklus. Sikerült a nyáron kipihennie magát?

Kivettem két hét szabadságot, és pihentem. Ahogy a Polgármesteri Hivatal dolgozói is. Sűrű volt az elmúlt fél év, az önkormányzati és az európai parlamenti választás kicsit mindenkinek kiszívta az erejét, szükség volt a lazításra. Az élet persze nyáron sem állt meg a kerületben. Működtek az óvodák, a bölcsődék, parkokat hoztunk rendbe, járdafelújítások kezdődtek, az Árendás közben pedig már épül a parkoló.

Szükség volt a lazításra, a következő hónapokban vélhetően sok erőre lesz szüksége a polgármesternek.

Erőre valóban szükség lesz, részben ahhoz, hogy rendben felálljon az új Képviselő-testület. Augusztusban kezdtünk egyeztetni a koalíciós partnerekkel azért, hogy az októberi alakulóülésre minden a helyére kerüljön. Rajtunk nem fog múlni a következő ciklus sikere, azt azonban ma még nem látjuk, milyen források állnak majd rendelkezésünkre, mennyiből gazdálkodhatunk 2025-ben. Az idei büdzsét időben megalkottuk, most aszerint haladunk, de a jövőről semmit nem tudunk. Jó volt, hogy eddig decemberben elfogadhattuk a következő esztendő költségvetését, januárban pedig indulhattak a közbeszerzések, a fejlesztések.

A korábbi évek gyakorlatával szakítva a kormány nem a nyári szünet előtt, hanem novemberben terjeszti majd a T. Ház elé az ország költségvetését. És jó, ha azt még az idén elfogadják.

Ez nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat. Mi ugyanis függünk a normatíváktól, attól, hogy mennyi pénzt kapunk az államtól, így ameddig az országnak nincs költségvetése, a kerület sem tud tervezni. Sajnos szinte biztos, hogy a saját büdzsénket február vége előtt nem tudjuk elfogadni.

Azért jövőre is jut majd megfelelő összeg Rákospalota, Pestújhely, Újpalota működésére, fejlesztésére?

Nem vagyok túl optimista. A közelmúltban belengették például, hogy az önkormányzatoktól esetleg elvonják az iparűzési adót, ami a polgármestereknek okozhat még álmatlan éjszakákat. Még Budapesten is, ahol ezt nem közvetlenül a kerület kapja, hanem a főváros, azután a Közgyűlés osztja tovább. Ugyan tagadják, hogy létezik ilyen elképzelés, de ki tudhatja. Ahogy a júniusi választások után Pakstól elvonták az atomerőmű által fizetendő iparűzési adót, az nem túl biztató számunkra.

Annál is inkább, mert Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter augusztusban szokatlanul őszintén bevallotta, hogy anyagilag milyen rosszul áll az ország.

Eközben viszont a kerületben élők azt várják az önkormányzattól, teljesen jogosan, hogy fejlesszünk, felújítsunk, lakást építsünk. Változatlanul nagyon sokan kérnek lakást a kerülettől. A fiatalok képtelenek a piaci albérleti árat kifizetni, saját ingatlant vásárolni pedig ilyen árak mellett egyáltalán nem tudnak. Ma már az előtakarékosság nem jelent megoldást, az ötödik, sőt a tizedik év végére sem gyűlik össze elég pénz, nem jön ki a matek. A fővárosban felmerült, hogy nem új lakásokat kell építeni, hanem régi társasházakat felújítani úgy, hogy a költségek egyik harmadát az állam, a másikat az önkormányzat, a harmadikat maguk a tulajdonosok állják. Úgy néz ki, hogy ennek a részleteit már elkezdték kidolgozni. Az államra természetesen ebben sem számítunk, csak a Fővárosi Önkormányzatra, a kerületekre, illetve a tulajdonosokra. Ha ez beindul, nagy segítség lesz a házak felújításakor, több lakás viszont ettől nem épül Budapesten. Különösen önkormányzati nem. A XV. kerületben nagyon szeretnénk lakásokat építeni, de ilyen építőanyagárak mellett fogalmam sincs, mire lesz pénzünk. Pedig a tavaly meghirdetett kedvezményes önkormányzati bérlakás-értékesítésből majdan befolyó nem kis összeget csak lakásfelújításra, építésre költhetjük. Telkünk szerencsére van, így remélem, hogy azért egy-két házat fel tudunk húzni.

Ne adjunk tippeket a kormánynak, de azért jó lenne tudni, hallott-e újabb lehetséges elvonásokról?

Nem tudok ilyenekről, és ne is vegyenek el, mert már nincs honnan. Nem akarok pikírt lenni, de ha a közösből nem folyatnának hatalmas pénzeket magánzsebekbe, akkor az államkassza sem lenne üres. Jutna oktatásra, egészségügyre, lakhatásra.

Sebességet váltunk – ígérte a kampányban. Mit jelent ez a következő időszakban?

Azt, hogy az itt élők igényeit követve járdákat, utakat újítsunk föl. Bár ezt nem segíti, ha a kormány teremtette helyzet következtében idén nem fogadhatjuk el a következő költségvetést. Szeretnénk kicsit felpörgetni az eseményeket, ennek azonban gátat szabhat, ha nem tudjuk időben kiírni a közbeszerzéseket. Mindezek ellenére igyekszünk majd minél többet, minél gyorsabban fejleszteni a kerületben. És nemcsak Újpalotán, hanem Rákospalotán és Pestújhelyen is. Egyébként a három városrészt eddig sem hanyagoltuk el, az viszont tagadhatatlan, hogy mindegyikben más a helyzet, nekünk pedig ezt szem előtt tartva kell tervezni. Szoktam mondani, hogy ameddig Újpalotán ledobok a Fő téren egy követ, azt hallja az egész lakótelep. Azt viszont, ha Rákospalotán egy fél utcaszakaszt felújítunk, azt csak a helyben lakók tudják, hiszen ott kevesebben élnek, kevesebbet érzékelnek abból, ami történik.

Mi az, amit elkezdenek tervezni, felújítani, esetleg átadni az idén?

Elkezdődött a Kossuth szobor mögötti terület rendezése, nagyon szeretnék ott már idén adventi vásárt szervezni, úgyhogy remélem, ez elkészül addigra. A tervek, illetve a szerződés szerint meg kell lennie. Most ez a legfontosabb vállalkozás. Bevallom, büszke vagyok az újpalotai Fő tér rendezésére. Kitisztult, átlátható lett, ez nagyon tetszik. Ami még tervben van, bár nem idén: a Drégelyvár utcai felüljárónál, illetve a környékén lévő, sokat emlegetett és bírált, szeszes italokat árusító helyeket meg akarjuk szüntetni, és normális viszonyokat kialakítani. Ott ugyanaz a helyzet, mint a Fő téren volt, nevezetesen, hogy a terület az önkormányzaté, a bódé magántulajdon. Remélem, hogy amit a Fő téren elértünk, ott is meg tudjuk teremteni. Az persze, hogy rend lesz-e ott és másutt is, a kerület lakóin is múlik. Tőlük függ például, hogy eldobják-e a papírt, a sörösdobozt, bár utóbbira 50 forintos betétdíjat számolnak, így azzal vélhetően már nem fognak szemetelni.

Comments are closed.