Átlagos olvasási idő: 2 perc

A bőrgyógyász doktornő jól érzi magát a kerületben

 

Az Őrjárat utcai rendelő első emeletén nem kell sokat gondolkoznunk, hogy melyik ajtó a bőrgyógyászaté. Az, amelyik előtt a legtöbben várakoznak.

„Ez a hét minden napján így van – mondja dr. Gomba Beáta főorvos –, rendelésenként körülbelül 35-40 beteget szoktunk ellátni, de akad olyan is, hogy több mint negyven beteggel találkozunk egy nap.”

Ennyi beteghez legalább három orvos kellene, ám a bőrgyógyászat az egyik legkeresettebb egészségügyi szakma, így ezen a szakterületen nehéz jó munkaerőt találni. Sajnos ez alól a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény sem kivétel, ahol 2021 óta dr. Gomba Beáta az egyedüli bőrgyógyász. S hogyan kompenzálja a kerületi doktornő ezt a problémát? Reggelente már 7 óra tájban bent van az Őrjárat utcai rendelőben, ahol telefonos konzultációt tart a krónikus betegekkel. Majd jóval rendelési idő előtt személyesen is fogadja az érkezőket. Teszi ezt azért, mert a váróteremben rendre nemcsak időpontos betegek ülnek, hanem olyanok is, akik egészségügyi okokból nem tudják kivárni a minimum öt hónapos előjegyzési időt.

„Megpróbálok mindenkire időt szakítani, de van, hogy már olyan zsúfolt helyzet alakul ki, hogy a nem időpontos beteget el kell küldenünk. Ilyenkor azonban egy másnapi időpontot felajánlunk neki.”

Dr. Gomba Beáta mindennap két asszisztenssel, két számítógéppel és két szomszédos rendelőben dolgozik. Amíg az egyikben a kolléganője előkészíti a beteget (felveszi az adatokat), addig ő a másik kórteremben vizsgálja a pácienst, majd miután megállapítja a diagnózist és a kezelést, átadja őt is az asszisztensének, hogy egy újabb betegre fordíthassa a figyelmét. A vizsgálatok pedig gyakran rendelési időn túl is eltartanak.

„Ha nem így végezném a munkámat, akkor nem tudnánk ennyi beteget ellátni. Így több mint negyedóra jut a betegekre, mert ha már itt van, akkor alaposan át szoktam őket vizsgálni.”

A kerületi bőrgyógyász szakorvos pályafutását Szolnokon kezdte, ahol párhuzamosan kórházban és szakrendelőben is rendelt. Nyolc év után került át Ózdra, ahol 18 éven keresztül kezelte a betegeket az ottani szakrendelő bőrgyógyászatán. Ott is ő volt az egyetlen bőrgyógyász, így volt alkalma hozzászokni a türelmetlen páciensekhez. Dr. Gomba Beáta 2016-ban családi okokból költözött a fővárosba, így kapóra jött számára, hogy a kerületi szakrendelő bőrgyógyászt keresett. S mivel a kerületi egészségügyi intézmény akkori menedzsmentje a bérezés mellett egy szolgálati lakást is felajánlott neki, az állásajánlatok közül a XV. kerületit választotta.

„Jól érzem itt magamat, nem bántam meg, hogy a XV. kerületbe jöttem. A vezetéstől minden támogatást megkapok, legutóbb például egy új dermatoszkópot kaptam tőlük. Idén nyáron pedig egy recepciót is kialakítottak a bőrgyógyászaton, így már nekünk is több időnk jut a betegek ellátására.”

A bőrgyógyászaton egész évben folyamatosan szűrik a betegeket. Egyrészt a tumorok, másrészt a nemi betegségek kialakulását vizsgálják. Ezek nagyrészt a betegek kívánsága szerint történnek, de olyan is akad, hogy kérés nélkül, diagnosztikus célból végzik el a szűrést. A tapasztalatok pedig kedvezőek, a tumoros esetek nem haladják meg az átlagot, évente 90-100 beteget regisztrálnak, míg nemi betegséggel havonta 10-15 – túlnyomórészt fiatal – beteget kezelnek. Az osztályon természetesen nemcsak szűrővizsgálatok, illetve tumor- és nemi betegségek kezelése zajlik, hanem olyan napi problémákkal is érkeznek ide a betegek, mint az ekcéma, a csalánkiütés, a rovarcsípés, a lábszárfekély, a pikkelysömör, illetve az anyajegyek levétele.

Dr. Gomba Beáta elmondása szerint már hozzászokott az egyedülléthez. Mint mondta, a betegek annyi munkát adnak neki, hogy elfáradni sincs ideje. Ez azonban nem látszik rajta, a páciensek tőle csak empátiát, szakértelmet és gyógyulást kapnak.

Comments are closed.