Átlagos olvasási idő: 2 perc

Barkóczi Balázs: az állampolgároknak joguk van beleszólni a költségvetésbe

Barkóczi Balázs, Rákospalota, Pestújhely, Újpalota és Újpest egyéni országgyűlési képviselője arra biztatja az itt élőket, juttassák el hozzá javaslataikat, hogy tudja, mit nyújtson majd be a jövő évi költségvetéshez. Továbbra is azért akar tenni, hogy a XV. kerület még élhetőbb legyen.

A két nyári világverseny, a labdarúgó-Európa-bajnokság és az olimpia miatt a parlament őszi ülésszakára csúszott Magyarország jövő évi költségvetésének elfogadása ­– mondta el a TiZEN5-nek Barkóczi Balázs. A kerület országgyűlési képviselője megjegyezte: bár a kormánypártok mindig európai példákkal érveltek a tavaszi költségvetés-tervezés mellett, úgy látszik, idén fontosabb volt, hogy az Országház az Európa-bajnokság kezdetéig befejezze a munkát.

Barkóczi Balázs egyébként nem támogatja azt, hogy még a zárszámadási törvény elfogadása előtt tárgyaljanak a költségvetésről. „Otthon sem úgy osztjuk be a pénzt, nem úgy tervezzük a bevásárlásokat, hogy még azt sem tudjuk, mennyi maradt, vagy egyáltalán maradt-e valami az előző hónapról” – fogalmazott. Márpedig a zárszámadási törvény mutatja azt, hogy mi teljesült az előző évi költségvetésből, és mekkora a hiány az államkasszában. Éppen ez az oka annak, hogy a kormány szinte hetente a költségvetés módosítására, korrekciójára kényszerül. „Ez pedig nyilvánvalóan az egész komolyságát kérdőjelezi meg” – tette hozzá Barkóczi. Főleg úgy, hogy a rendeleti kormányzás miatt az Országgyűlés jóváhagyása nélkül is lehet módosítani a költségvetési törvényt. Ezeket a kormánypárt indoklás nélkül, az átláthatatlan úgynevezett „salátatörvényekben” szokta megtenni.

A képviselő ettől függetlenül eddig is mindig képviselte a kerület érdekeit a költségvetés tervezésekor. Legutóbb többek között a Deák utcai rendelőintézet befejezésére és hasznosítására, valamint a Kossuth utcai lakótelepen egy új rendelő megépítésére kért 3 milliárd forintot. De ugyanígy lehetne írni a Kolozsvár utcai piac rendezésére és felújítására igényelt 800 millió forintról, a szakrendelő előtti terület rendezésére kért 300 millió forintról, a villamoshálózat korszerűsítésére és új, alacsony padlós villamosok beszerzésére szánt 35 milliárd forintról. Vagy éppen a főgyűjtő-csatorna második ütemének kiépítéséről, az iskolák és óvodák energetikai korszerűsítéséről, az új észak-pesti kórházról vagy az útfelújításokra, utak meghosszabbítására igényelt több milliárdról. Ezek a tervezett fejlesztések mind-mind az itt élők életminőségének javítását szolgálják Barkóczi szerint. „Miközben kínai és orosz érdekeket szolgáló állami beruházásokra százmilliárdok mennek el, a kormány mintha megfeledkezne arról, hogy az itteni lakosok elsősorban járható utakra és járdákra, megfelelő egészségügyi ellátásra, biztonságos környezetre, élhető mindennapokra vágynak” – hangsúlyozta a képviselő.

Barkóczi Balázs szerint minden állampolgárnak joga van beleszólni abba, hogy a kormány mire költse mindannyiunk közös pénzét. „A kormányzás és a képviselőség is elsősorban szolgálat” – jelentette ki a honatya. Azt pedig, hogy mire van szükségük, csak azok tudhatják, akik itt élnek, itt dolgoznak, ide jönnek haza. Ezért szeretné, ha széles körű konzultáció indulna arról, hogy milyen kerületet érintő tételek szerepeljenek Magyarország jövő évi költségvetésében.

„Arra biztatok mindenkit, juttassa el hozzám javaslatait, ötleteit, hogy azokat be tudjam nyújtani a kormányzatnak” – kérte a képviselő. Minden építő jellegű elgondolást vár a barkoczi.balazs@parlament.hu emailre, vagy az Illyés Gyula utca 12. szám alatt található irodájába. „Alkossunk együtt olyan költségvetést, amelyben az itt lakók érdekei az elsők!” – biztat mindenkit.

Az elkövetkező hónapokban levélben és személyesen is igyekszik felkeresni minél több kerületi lakost, hogy elbeszélgessen velük a XV. kerület helyzetéről, a lehetséges fejlesztések irányairól. „Egyet ígérhetek: ahogy eddig, úgy ezután is azért fogok dolgozni, hogy a Tizenötödik élhető maradjon, és élhetőbb legyen!” – emelte ki lapunknak Barkóczi Balázs.

Comments are closed.