A Fejér (vár)megyei hobbicukrász, Raffer Gabriella nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája program budapesti versenyét, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervezett, a győztes tortákat a Magyar Cukrász Egyesület székházában mutatták be a napokban. A legnépszerűbb alapanyagok ebben az évben a narancs, a kókusz, a mandula, a dió és a gesztenye voltak, a cukrászok bőséggel használtak műveikhez bogyósgyümölcsöket, kecskesajtot, ordát, cukkinit (!), édesgyökeret is.
A zsűri ugyanazon pontverseny alapján ítélte oda az első díjat, mint amit megszokhattunk a Magyarország Tortája derbiken. A harmonikus ízvilág és a torta kivitelezése számított, emellett figyelembe vették a pályaművek szénhidráttartalmát is. A kóstolás után az eredményt Nádori László cukrászmester hirdette ki.
A torta szeletenként 11,3 gramm szénhidrátot és 201,6 kalóriát tartalmaz.
Raffer Gabriella Tordason süti a tortáit, az Almás gesztenyetortában nincsen liszt és hozzáadott cukor, és a cukorbetegek étrendjébe is kiválóan beilleszthető.
A második helyezett Gillichné Makáry Petra Erdei séta-, a bronzérmes pedig Éber Zsuzsanna Sárgabarackjava-tortája lett. A verseny ezzel nem ért véget, az országos döntő még hátravan. A „pályaművekkel” április 6-áig lehet jelentkezni. (PP, Rab László, 2023. március 27.)
Comments are closed.