A kerület prés alatt: Orbán másodpercenként 111 forintot kasszíroz

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Eddig az év 15 napja alatt 144 millió forintot vett el a kormány a XV. kerülettől. Ez már most 20 millió forinttal több, mint amit sportszervezeteink támogatására biztosítani szoktunk – mondta Cserdiné Németh Angéla azon a pénteki tájékoztatón, amelyen a kormány kerületet büntető elvonásairól volt szó. – Csak reménykedni tudunk abban, hogy Orbán Viktor végre befejezi a koronavírus elleni sajátos harcát, azt, hogy a tőle megszokott módon nem a járvány és az annak kapcsán szárba szökkenő gazdasági-szociális válságot kezeli, hanem politikai ellenfeleit akarja foggal-körömmel visszaszorítani – szögezte le a polgármester. – A jelen állapot szerint 3 és félmilliárd forintot vesz el a kormány a XV. kerületi önkormányzattól, azaz a kerületi lakosoktól 2021-ben. Nem hagyjuk magunkat, elmondjuk a kerület lakóinak az igazságot. Reményeink szerint alapszolgáltatásainkat nem érinti az elvonás, a magasabb színvonal biztosítása és a fejlesztések viszont elmaradhatnak. Egyes intézményi felújítások – óvoda, bölcsőde, egészségügy – redukálódnak, folyik a 2021-es költségvetés tervezése, azzal töltjük az időnket, hogy az önként vállalt feladataink közül miről leszünk kénytelenek lemondani. Nem tervezünk elbocsájtásokat, és a kerületi szociális támogatások sem fognak változni 2021-ben.

Nem fogjuk hagyni – mondta a polgármester

A polgármester azt is elmondta, a kerületi lakosok már megtapasztalhatták, milyen Orbán Viktor bosszúja, hiszen 2019-ben gyakorlatilag az önkormányzati választásig blokkolták a költségvetés elfogadását. Ez aztán a visszájára fordult, mert 2019-ben az önkormányzati választáson az ellenzék a létező összes egyéni körzetet megnyerte, a polgármestert is ők adják. – Most is azon leszünk, hogy a hosszú hadjárat során is biztosítsuk az alapvető szolgáltatásokat, hogy minden rászoruló megkapja tőlünk a segítséget – hangzott el a városházi házasságkötő terem előterében. – Azon vagyunk, hogy a rendkívüli megszorítások idején is rendben működjenek az intézményeink, tiszták legyenek a közterületek, és jusson pénz fejlesztésre is. Azon fáradozunk, hogy a napi 9,6 milliós elvonásból az itt élők minél kevesebbet vegyenek észre. Nem hagyjuk magunkat.

Tóth Imre: hihetetlen terhek

Tóth Imre alpolgármester arról beszélt, hogy a fejlesztések az elvonások idején sem állnak meg. – Büszkék vagyunk arra, hogy megépült az M3-as mentén a zajvédő fal, megújult a Nemzedékek Parkja, 24 felújított játszóteret adtunk át, lettek új kutyafuttatók, parkolóhelyek, és számos út, utca felújítása is megtörtént. A kormány a rendszerváltás óta nem tapasztalt intézkedésekkel sújtja a kerületet, a reklám- és a gépjárműadó teljes elvétele után az iparűzési adó csökkentése, a szolidaritási adó másfélszeres emelése hihetetlen problémákat fog okozni. A napi 9,6 milliós brutális elvonás ellenére tervezzük a Szilas patak menti főgyűjtőcsatorna megépítését, fővárosi-kerületi közös beruházásban készül a Wesselényi utcai piac környékének rekonstrukciója, és sor kerülhet két orvosi rendelő épületének felújítására is.

Felirat a városházán (fotó: Nagy Botond/XVédia)

Jogos a kérdés, hogy a helyi koránypárti képviselők mit tesznek azért, hogy enyhítsék a kerületi terheket. A válasz rövid: semmit. A jogerősen elítélt Pintér Gábor a fővárosi közgyűlésben kényelmesen elvégzi azt a munkát, amit a pártjától kap, közben Lehoczki Ádám hangyaszorgalommal támadja az önkormányzat vezetését, de folyamatosan lesre fut. A helyi fideszesek új igazolása, Szalay Kornél Géza szinte napi szinten vall szerelmet Orbán Viktornak a közösségi médiában – ezzel lehet összefoglalni, hogy milyen a kormánypárti képviselők kerületért végzett munkája. Mindannyian emlékszünk 2019-re, amikor a kerületi Fidesz a költségvetés blokkolásával tönkre akarta tenni a kerületet. Sikerült megakadályoznunk. Bízzunk benne, hogy a teljesen egységes frakciónkkal és polgármester asszonnyal most is meg tudjuk védeni a kerületet. Részünkről mindenki a XV. kerületért fog küzdeni, és mindenki a kerület javát szolgálja. Harc ez a javából, de sikerülni fog.

A kerületi honlapon szemléletes számláló mutatja a kerülettől történő kormányzati elvonás mértékét. Itt lehet alaposan szemügyre venni! (PP, Periszkóp Palotán, Rab László, 2021. január 15)  

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.