Meghalt Törőcsik András

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Az egész magyar labdarúgó-társadalmat megrázta a hír, hogy július 9-én kórházi kezelés közben elhunyt Törőcsik András 45-szörös válogatott labdarúgó.

A mindenki által csak Törőnek (vagy Kesének) becézett labdarúgó évek óta betegeskedett már, a közvélemény ugyanakkor nem sokat tudott az állapotáról. A halálhíre a legtöbb futballrajongót váratlanul érte. Így volt ez a XV. kerületben is, ahol a földrajzi közelség okán rengeteg Újpest-szurkoló lakik, és ahol nemcsak azért lelkesedtek Törőcsikért, mert a 70-es, 80-as évek egyik legjobb (és legvirtuózabb) labdarúgója volt, hanem azért is, mert pályafutása legjobb időszakát az Újpesti Dózsa csapatában töltötte.

Törő 1974-85 között volt a lila-fehér klub játékosa, 236 mérkőzésen 69 gólt szerzett, és csapatával 3-3 bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett. Újpestről került a válogatottba, részt vett az 1978-as és 82-es világbajnokságon is. Összesen 45 alkalommal lépett pályára a címeres mezben, és 12 találatot szerzett. Pályafutását több esemény is sújtotta: 1978-ban az argentinok elleni vébémeccsen őt és Nyilasi Tibort is kiállították, és sokan őket tették felelőssé a magyar csapat kieséséért. 1979-ben egy súlyos autóbaleset tette őt sokáig harcképtelenné, és emiatt nem léphetett pályára a világválogatottban sem, ahova meghívták. Több alkalommal is szerepelt a France Football Aranylabda szavazásán, a legjobb helyezése egy 9. hely volt.

Pályafutása legalább annyira hektikus volt, mint az élete is. Az Újpestből a francia Montpellier csapatába igazolt, ám onnan egy szezont követően hazatért, és az akkor NB II-es rákospalotai Volánba igazolt. A Széchenyi téri stadionban azonban csak két mérkőzésen, a III. kerületi TTVE és a Csurgó ellen láthatta őt a közönség. Akkoriban Törő már nem varázsolt, mégis mindenki imádta őt. A Volánból előbb egy kanadai teremfocicsapatba, majd az NB I-es MTK-VM csapatába igazolt, ahol Verebes József irányításával megint csak két mérkőzésen szerepelhetett. A Tatabánya ellen ugyanis súlyos sérülést szenvedett, és ez a pályafutását is lezárta. Kisebb csapatokban még a 90-es évek közepéig láthatta őt a közönség, de az a varázs, amely őt a 70-es évek végén és egy kicsit a 80-as évek elején is körbe vette, már sosem tért vissza. Ennek ellenére, aki látta őt igazán játszani, annak rögtön eszébe jut, ahogy több tízezer ember skandálja: „Táncolj, Törő!”. Törőcsik András 67 éves volt.

Comments are closed.