Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Két juharfa és nyolc orgonabokor ékeskedik május 27-étől a XV. kerületi Fő téren, a növények különlegessége nem csak abban rejlik, hogy a városrészvezetők önkéntesen, együtt ültették el a civilekkel, hanem szimbolikus üzenetet is közvetítenek a lakosok felé. A Drogprevenciós Alapítvány kezdeményezése ugyanis a koronavírus áldozatainak állított emléket.

Varga Mónika, a Drogprevenciós Alapítvány koordinátora elmondta: a faültetést a Tesco „Ön választ mi segítünk” pályázata keretében valósították meg. Céljuk, hogy emléket állítsanak a pandémia időszakában elhunytaknak, és a Drogprevenciós Alapítvány elhunyt klienseinek.

„A fa az élet és a halál körforgásának szimbóluma. A törzse jelenti az összeköttetést az alsó és a felső világok között, az élet és a halál között, a gyökerek és az ágak között. A közös tevékenység és az egymáshoz kapcsolódás segíthet a veszteségek, a gyász feldolgozásában. Ez a közösségi rítus hagyományt teremthet és ezáltal a környezetet is szépítjük, zöldítjük” – jegyezte meg Geist Gábor, a Drogprevenciós Alapítvány társkoordinátora.

Hozzátette: az esemény igencsak felpezsdítette a helyi közösséget, a városgazdálkodás a kivitelezésben nyújtott szakmai segítséget, ezen kívül a 10 millió fa mozgalom kerületi csoportja, a XV GYIÖK és kerületi civil szervezetek, kerületi intézmények képviselői is bekapcsolódtak a faültetésbe.

A program védnöke és résztvevője Cserdiné Németh Angéla polgármester, aki a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke. Az önkéntesek között pedig Makai Ferenc egyéni képviselő és Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő is segített az ültetésben. A növények mellé hamarosan emléktáblát állítanak majd, továbbá a programban résztvevők elhatározták, hogy a Drogprevenció Alapítvánnyal közösen minden évben szerveznek ültetést.

Comments are closed.