Az ellenzék kérdéseiről is lehet népszavazás

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról kérdezik meg az ellenzéki pártok az emberek véleményét. A Nemzeti Választási Bizottság ugyanis azt közölte, hogy mindkét kérdésben összegyűlt a szükséges mennyiségű érvényes aláírás.

„A Nemzeti Választási Iroda hivatalosan is összeszámolta azt a 470 ezer aláírást, amelyet még év elején adtunk le a Diákvárosért és az álláskeresési járadék meghosszabbításárét” – ezt Karácsony Gergely jelentette be Facebook-oldalán. A főpolgármester azt írta, hogy hosszabb ideig tartott az aláírások ellenőrzése, mint amennyi idő alatt összegyűjtötték azokat. „Nehéz ezt nem időhúzásként látni. Megpróbálták ellehetetleníteni több százezer magyar ember akaratát, aki aláírásával támogatta a közös ügyünket” – írta bejegyzésében.

A két kérdés így szól:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A Választási Iroda igazolta, hogy mindkét kérdéshez összegyűlt a szükséges számú aláírás. Az alaptörvény szerint legalább 200 ezer szignó kell ahhoz, hogy az Országgyűlés népszavazást írjon ki. Az érvényes és eredményes referendumon kialakult döntés kötelező érvényű az Országgyűlésre nézve.

Legkorábban ősszel

Bár az ellenzéki pártok abban bíztak, hogy ezt a népszavazást egyszerre lehet tartani az országgyűlési választással és a kormány által kezdeményeztt, „gyermekvédelmi” referendummal, a hvg.hu szerint erre már matematikai lehetőség sincs.

A portál részletesen összegyűjtötte, hogy milyen állomásai vannak még a folyamatnak, mire valóban szavazhatnak az emberek.

  1. Az NVB jóváhagyó határozatának jogorvoslati határideje (5 nap)
  2. Az esetleges jogorvoslati kérelem elbírálása a Kúrián (max. 5 nap)
  3. Az Országgyűlés elnökének tájékoztatása (max. 8 nap)
  4. Az Országgyűlés elnöke bejelenti a kezdeményezést az ülésen (legközelebbi ülésnap)
  5. Az Országgyűlés elrendeli a népszavazást (max. 30 nap)
  6. Az Országgyűlés határozatának közzététele a Magyar Közlönyben (max. 8 nap)
  7. Az Országgyűlés döntése elleni újabb jogorvoslati határidő (15 nap)
  8. Az esetleges jogorvoslati kérelem elbírálása az Alkotmánybíróságon (max. 30 nap)
  9. A köztársasági elnök kitűzi a népszavazást (max. 15 nap)
  10. A népszavazás napja (a kitűzéstől számított 70-90 nap)

A portál megjegyzi, hogy ha minden határidőt maximálisan kihasználnak, akkor október második hetében lehet az ellenzéki népszavazás. Legjobb esetben is augusztusban, de ez nagyban függ az országgyűlési választásoktól is, hiszen már az új Országgyűlésnek kell elrendelnie a népszavazást. Az új Országgyűlés pedig várhatóan májusban alakul meg.

Karácsony Gergely egyébként azzal zárta Facebook-bejegyzését, hogy „a népakarat utat tör magának, április 3-án igazi népszavazás lesz, ahol döntünk a Diákvárosról és döntünk bajba jutott embertársaink megsegítéséről is. Április 3-án ugyanis végleg ítéletet hozunk azok felett, akik nemtörődöm, kivagyi módon a fejünk felett hozzák meg döntéseiket!”

Comments are closed.