Főszerepben a helyi vállalkozások

Átlagos olvasási idő: 3 perc

A kerületi önkormányzat és a városrészben működő vállalkozások produktív együttműködését szorgalmazta az a fórum, melyet március 3-án tartottak a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.

Cserdiné Németh Angéla polgármester elmondta: négy évvel ezelőtt kezdeményezték, hogy a helyben működő, száz legnagyobb vállalkozás vezetőivel rendszeresen találkozzanak. „Évről-évre hatékonyabb, közvetlen eszmecsere révén átbeszéljük a kerületet érintő legfontosabb kihívásokat, a felmerülő igényeket és az ötleteket. Hiszem, hogy a személyes egyeztetésnél nincs gyümölcsözőbb módja a sikeres együttműködésnek” – jegyezte meg a polgármester.

Ezután megköszönte, amiért a cégek segítették a városrészt a pandémia nehézségeiben. „Sok lemondással, nem kis veszteséggel szembesültünk. A járvány legkilátástalanabb időszakában minden közösségi programunkat le kellett állítani, így a vállalkozói fórumot sem tartottuk meg. Ezért külön öröm, hogy ma együtt lehetünk, akkor is, ha ezt számos, nyomasztó, külső történés beárnyékolja” – fűzte hozzá a polgármester. Majd részletezte a kormányzati elvonásokat, hogy milyen megszorításokat kell a helyhatóságoknak elszenvedniük. A költségvetésen túl a fejlesztések és a jövőbeli helyi célok is előtérbe kerültek.

Cserdiné Németh Angéla a vállalkozói fórumon, Fotó: Nagy Botond/Csokonai Nonprofit Kft.

A polgármester az ukrán-orosz háború szörnyűségei ellen is szót emelt. Hozzátette: az önkormányzat gyorsan döntött a humanitárius intézkedésekről, több ponton gyűjtenek adományokat a háború elől menekülőknek. Hangsúlyozta a cégek, vállalkozások fontosságát a segítségnyújtásban. „Kölcsönösen hiszünk a vélemények, a kritikák, a javaslatok megfogalmazásában. Építünk egymás tudására, a szolidaritásra, a kerületi lokálpatriotizmusra, pártállástól függetlenül.”

Szilvágyi László, a Kerületfejlesztési Bizottság elnöke az önkormányzat és a vállalkozói szféra közös lehetőségeit szemléltette. Emlékeztetett: 2019-ben számos vállalkozásösztönző lépést terveztek, melyek a pandémia miatt nem voltak oly látványosak, de a háttérmunkák zajlottak. Kiemelte: az önkormányzati honlappal kompatibilis új, helyi mobilapplikáció készítéséről a döntés megszületett, a közbeszerzés remélhetőleg nyárig lezajlik és utána elkezdődhet a technikai kivitelezés. „A kerületi applikációnak az egyik fontos eleme a helyi vállalkozók adatinformációja” – fogalmazott. Hozzátette: ezáltal a cégvezetők az üzleti terveikhez igazodva könnyen adatokat tudnak igényelni majd az önkormányzattól. Szilvágyi a jogi teendők mellett hangsúlyozta a közös beszélgetésen alapuló struktúra kidolgozását, hogy mit, hogyan tartalmazzon az alkalmazás.

A közösségépítés és a helyi sport fontossága is fókuszba került a REAC révén. E területen az infrastruktúra-fejlesztéseket szeretné előmozdítani Szilvágyi. Szerinte, ha „pályán akarunk maradni”, akkor a lokális sportot támogatni kell. Arra kérte a résztvevőket, fontolják meg, milyen formában tudnak forrásokat biztosítani erre a célra.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) XV. kerületi szervezetének elnöke, Bánfi Krisztián szintén a kapcsolatépítés jelentőségéről beszélt. Hasonlóan a kerületi applikációkhoz, a kamara is egy weboldalt szeretne létrehozni, adatbázissal a hatékonyabb kommunikáció és összefogás érdekében. Ugyanis a városrészben 30 ezer vállalkozásból csak 1500 rendelkezik honlappal, és ebből csupán 100-nak van kapcsolata a BKIK-val. Bánfi nyomatékosította a helyben megtermelt és itt megvásárolt termékek kulcsfontosságát. Szerinte kölcsönösen generálják a cégek egymás forgalmát, ezért szükséges, hogy az üzleti szféra szereplői megismerkedjenek.

Magyarország egyik legnépszerűbb és legrégebben működő gazdaság- és piackutató cége, a GKI Gazdaságkutató Zrt. is jelen volt a tanácskozáson. A GKI igazgatója, Molnár László a hazai gazdaságról tartott hasznos előadást, melyben kitért a Covid és az ukrán-orosz háború hatására is.

„A járvány okozta válságból való kilábalás abban az értelemben 2021-ben valóban megtörtént, hogy a magyar gazdaság GDP-termelése meghaladta a pandémia előttit. Ez kedvezőbb az EU átlagánál, de regionális összehasonlításban az adatok nem éppen a legsikeresebb válságkezelésről tanúskodnak” – jegyezte meg. Továbbá beszélt a vásárlóerő alakulásáról a járvány idején, a kisvállalkozások és a multicégek szerepére is kitért. Szóba került a rezsicsökkentés, az élelmiszerárak és a benzinár befagyasztásának kedvezőtlen hatása. Előadásából nem maradt ki az infláció és az államháztartási hiány elemzése sem.

Mint ismeretes, a polgármesteri hivatal „gyorsítósávot”nyitott meg a vállalkozóknak, a céges ügyeik egyszerűbb intézésére, és már két vállalkozásügyi referens is rendelkezésükre áll. A lakosság számára egy vállalat sikere azonban nem feltétlenül az üzleti eredményeivel mérhető, vagy, hogy milyen ütemben terjeszkedik, hanem azzal, hogy miként szolgálja a közösséget. Erről nyilatkozott Csernák János alpolgármesteri referens, aki a társadalmi felelősségvállalásról osztott meg sok érdekességet a közönséggel. A közös cselekvési pontok feltérképezésén, szorgalmazásán túl a helyi média lehetőségeinek felhasználására is ráirányította a figyelmet. Majd a thyssenkrupp Materials Hungary Zrt. értékesítési vezetője, Vitkóczi Ákos a társadalmi szerepvállalás gyakorlati oldaláról számolt be, melyben fontos a jótékonyság, a tehetséggondozás, illetve a rászorulók segítése.

A tanácskozás a tapasztalatok és jó gyakorlatok ismertetése mellett remek alkalmat teremtett a kötetlen beszélgetésekre és ismerkedésekre is.

Comments are closed.