Rakétákkal lövik Kijevet      

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az ukrán fővároson kívül más városokat is támad az orosz hadsereg. A hivatalos jelentések szerint az orosz támadás első napján 137 ukrán állampolgár halt meg. Közben az uniós állam- és kormányfők megállapodtak az Oroszországgal szembeni szankciókról.

Hajnalban lőtték ismét Kijevet az orosz hadsereg – a hvg.hu beszámolója szerint. Több tízezren éjszakáztak óvóhelyeken, az egyik legnagyobb menedék a metróállomások rendszere volt. Százezren menekülnek a fővárosból. Az ukrán elnök általános mozgósítást rendelt el. Behívják a tartalékosokat és a hadköteles korosztályt. Ez azt jelenti, hogy a 18 és 60 év közöttiek nem hagyhatják el az országot a következő 90 napban. A 24.hu beszámolója szerint a mozgósítást érinti Kárpátalját is.

Közben Ukrajna védelmi segítséget Magyarországtól is. Az ukrán elnök szerint szankciókat kell bevezetni Oroszországgal szemben.

Orbán Viktor a tegnapi uniós csúcs után azt közölte Facebook-oldalán, hogy nem fogja engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja egy háborúba. A 24.hu úgy értelmezi a miniszterelnök bejegyzését, hogy ez egyenlő egy nemleges válasszal az ukrán kérésre.

Közben az Európai Unó állam- és kormányfői a tegnap esti rendkívüli csúcstalálkozón arról döntöttek, hogy újabb szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, amely érinti a pénzügyi szektort, az energia- és közlekedési ágazatot, az exportellenőrzéseket, valamint a vízumpolitikát.

Comments are closed.