Az olimpia kapujában

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Ha hat évvel ezelőtt azt mondták volna, hogy 2021-ben a magyar női jégkorong-válogatott az olimpiai részvételért játszhat majd, biztos, nem hittük volna el. Akkor ugyanis a csapat még a  divízió IB-ben (a harmadik vonalban) szerepelt, és a 2015-ös vébén is csak a negyedik helyen végzett. Azóta „sok víz lefolyt már a Dunán”, és a mai válogatott többször bebizonyította, a világ legjobbjai között is megállja a helyét. Először 2019-ben, amikor megnyerte a divízió IA világbajnokságot, és ezzel története során először feljutott az A csoportba. Majd idén nyáron, amikor a többször elhalasztott kanadai világbajnokságon nemcsak részt vett, hanem helyt is állt a csapat. Mérkőzésről mérkőzésre javulva – az erős mezőnybe bizony bele kellett szokni – egészen odáig jutottak, hogy az utolsó találkozón 5-1-re elgázolták a dánokat, így a 9. helyen fejezték be a világbajnokságot. Mivel a pandémia miatt az elmúlt két évben alacsonyabb osztályú vébét nem rendeztek, a lányok jövőre is A csoportosok maradnak.

Az újpalotai Garát-Gasparics Fannit is soraiban tudó magyar női jégkorong-válogatott a közelmúltban újabb mérföldkőhöz érkezett. A csehországi Chomutov-ban ugyanis az olimpiáért léphettek jégre a lányok. Az ellenfeleik pedig a lengyelek (divízió IB), a norvégok (divízió IA) és a házigazda csehek (A csoport) voltak.

Fanniék első mérkőzésükön 11-1-re verték a csoport leggyengébb együttesét, a lengyeleket, majd nagy csatában (1-3-ról fordítva) 5-3-ra diadalmaskodtak a norvégok ellen. S mivel a csehek is hozták a kötelező meccseiket, novemberben ez a két együttes játszotta a döntőt a pekingi részvételért. Sajnos, azonban beigazolódott a papírforma: a csehek sokkal erősebbek és rutinosabbak voltak. A világranglistán hiába csak három hely választja el a két együttest (a csehek a 7., mi pedig a 10. helyen állunk), a hokimúlt miatt is a házigazdák számítottak a kvalifikációs torna esélyesének. Ez az esély már a mérkőzés elején tovább nőtt, hisz a csehek az első támadásukból gólt ütöttek, amely nagyon megzavarta Fanniékat. A csehek ennek köszönhetően az első harmadban még kétszer betaláltak, így 3-0-ás előnyre tettek szert. A hokiban azonban ez még az az előny, ahonnan vissza lehet jönni. Azaz egy magyar gól jót tett volna a meccsnek és a lányoknak is. Volt erre sanszuk Fanniéknak, ám kihagyták a helyzeteiket, amit a csehek egy újabb találattal büntettek meg. Az utolsó harmadban pedig már a hitét is elveszítette a magyar csapat, amely ugyan ment előre, de már nem volt erő a támadásaiban. Ezt a csehek egy újabb góllal honorálták, s bár a végére összejött a szépítés, az 5-1-es sikerrel a cseh válogatott magabiztosan jutott ki az olimpiára. 

Ezzel az is eldőlt, hogy a magyar női jégkorong-válogatottnak újabb négy esztendőt kell várnia arra, hogy története során először a téli olimpián is jégre léphessen. Most még érthető módon csalódottak a lányok, ám remélhetőleg hamar talpra állnak, és folytatják sikerszériájukat.

Nagyon köszönjük a magyar szurkolók támogatását. Sokat jelentett, hogy éreztük, mennyien állnak mögöttünk – üzente haza a csapatkapitány, Garát-Gasparics Fanni Csehországból, amihez hozzátehetjük, a szurkolókon a 2026-os milánói olimpiai részvétel sem fog múlni. Addigra pedig a lányok is négy évvel rutinosabbak lesznek.

Comments are closed.