Pestújhelyi megemlékezés

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Születésének 146. évfordulóján az egykori kultuszminiszterre, Klebelsberg Kunora emlékeztek Pestújhelyen, a róla elnevezett utcában. A Klebelsberg Kuno utca 43. szám alatt, a Keresztelő Szent János Plébániahivatal homlokzatán 2005-ben, a néhai miniszter születésének 130. jubileuma alkalmából a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Pestújhelyi Pátria Egyesület közösen egy emléktáblát helyezett el, melyet azóta is minden évben megkoszorúznak.

Idén a tábla előtti ünnepségen Soósné Kállay Ágnes, a Pestújhelyi Általános Iskola vezetője méltatta a legendás kultúrpolitikus munkásságát. Beszédében megemlítette, hogy Klebelsberg Kuno 1931-ig tartó ténykedése alatt többek között 500 óvodát, 5000 vidéki iskolát, 1555 könyvtárat és rengeteg játszóteret építtetett, megalapított a tanítóképzést, megreformálta az alapfokú és a gimnáziumi oktatást, felszámolta az analfabetizmust, létrehozta a Testnevelési Főiskolát és megépíttette a Nemzeti Sportuszodát.

Az ünnepi beszédet követően a résztvevők megkoszorúzták az emléktáblát. A Pátria egyesület és a pestújhelyi iskola mellett Cserdiné Németh Angéla polgármester, illetve a két pestújhelyi képviselő, Király Csaba és Gyurkó Dániel is elhelyezte az emlékezés virágait Klbelesberg Kuno kerületi emlékhelyénél.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Comments are closed.