A súlyemelés „Haragosa”

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Súlyemelésben jól ellátottak vagyunk szakemberekkel. A világ legeredményesebb versenyzője, Takács Mária, illetve a korosztályos és felnőtt válogatottak közös szövetségi kapitánya, Haragos Attila is a Budai II László stadionban működő súlyemelő-központban dolgozik. Takács Mária eredményeiről már sokszor beszámoltunk, ezúttal pedig a szövetségi kapitánnyal beszélgettünk. Találkozásunk apropóját az adta, hogy a közelmúltban rendezett utánpótlás világversenyeken meglepően szép magyar sikerek születtek.

Nemrég rendezték az U20-as (junior) és U23-as Európa-bajnokságot Finnországban, mely versenyről egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel tértünk haza. Ki kell emelnünk a szombathelyi Boros Viktória teljesítményét, aki egymaga hármat szerzett a négy éremből. Alig értünk haza, máris jött a következő nagy esemény, a szaúd-arábiai U17-es világbajnokság, mely versenyen egy ötödik és egy hatodik helyezést szereztünk. Ezek az eredmények is azt bizonyítják, hogy jó úton járunk, és felnövőben van egy olyan generáció, amely a jövőben a felnőtt mezőnyben is eredményekre lehet majd képes.

Szükség is van az utánpótlásra, mert a felnőtt elit jelenleg kizárólag egy versenyzőre, Nagy Péterre épül. A Szegedi Lelkesedés SK sportolója egyedüli magyarként vett részt a tokiói olimpián, melyen súlycsoportjában a hetedik lett, és utazik majd a december eleji üzbegisztáni felnőtt világbajnokságra is.

Hogy mikor lesz kerületi súlyemelő a legjobbak között? – kérdezett vissza a szövetségi kapitány. – A sportiskolás Lepkó Bence és Bunász Gábor a nyári, lengyelországi U15-ös és U17-es Európa-bajnokságon már porondra lépett, és mindketten a kilencedik helyen végeztek. Bennük van potenciál. Említhetném még a szintén kerületi Testvériség-Újpalota SE ifjú súlyemelőjét, Újvári Lajost is, aki az U17-es Eb-n a súlycsoportjában hetedik lett. Ő is nagy ígérete a sportágnak.

Haragos Attilánál kevesen ismerhetik jobban a hazai súlyemelő erőviszonyokat. Ő ugyanis az U13-as korosztálytól kezdve egészen a felnőtt mezőnyig mindenért felel. 

Már egy ideje a Budapesti Vásárközpontban dolgoztam recepciósként, amikor jött a felkérés, hogy szövetségi edző legyek a válogatott mellett. Így kerültem vissza a sportág vérkeringésébe. 2020-ban aztán szövetségi kapitánnyá neveztek ki.

A kerületi szakvezető, aki immár nyolcadik éve edzi a sportiskolás fiatalokat, valamikor Pápán kezdett súlyt emelni. Később a Csepel SC, majd pedig a Budapesti Honvéd sportolója lett. Junior magyar bajnok volt, felnőttként pedig a válogatottságig jutott. Nagy lehetőség lett volna számára az 1984-es olimpia, melyre végül egy rossz politikai döntés eredményeképpen nem utazhattak el a magyar sportolók. Attila a BKV Előrében egy sérülés miatt fejezte be a sportpályafutását, majd edzősködni kezdett. Néhány évig részt vett a Masters világversenyeken is, melyeken egy-egy világ- és Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett. 

Idén lettem hatvanéves, tehát pont korcsoportot váltanék, melyben én lennék a legfiatalabb. Ez akár motivációt is jelenthetne a versenyzéshez, de a szövetségi kapitányi teendőim már nem teszik lehetővé, hogy magam is súlyt emeljek. Így marad a dobogó mellőli szurkolás a tanítványaimnak.

Comments are closed.