Kimaszkolt hétköznapok

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Normális üzemmódban, jelenléti oktatással startol el a 2021/2022-es oktatási és nevelési év a haza, így a kerületi iskolákban és óvodákban is. Bár az egyéni kézfertőtlenítés továbbra is ajánlott, a maszk viselése nem kötelező, ahogy nincs a bejáratnál hőmérsékletmérés és 1,5 méteres távolságtartás sem. Egy biztos marad a remény, hogy a pandémia nem szabja át újra a hétköznapokat, addig is körülnéztünk, hogyan indult az őszi közösségi élet a városrészben.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Tanévkezdés számokban

Az Észak-Pesti Tankerületi Központ fenntartásában működő XV. kerületi nevelési-oktatási intézményekben 5152 diák kezdte meg a tanévet szeptemberben, közülük 526 első osztályos tanuló először lépte át az iskola küszöbét. Az 526 elsős közül pont a fele, 263 tanuló választotta a körzetes iskolát, míg 263 gyermek nem a kötelező felvételt biztosító, hanem a választott intézményben iratkozott be. A tankerületi központ által fenntartott négy XV. kerületi középiskolában pedig 282 az új diák. 

A 2021/2022-es tanévben valamennyi, a nappali rendszerű alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vevő tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesült. 

 A XV. kerületet a sokszínűség jellemzi, működik a kerületben ökoiskola, boldog iskola, tehetségpont, német nemzetiségi oktatási feladatok ellátásában részt vevő intézmény, táncművészeti szakgimnázium, zeneiskola és két tanítási nyelvű iskola is. Az intézményekben nagy hangsúlyt kap a tehetséggondozás, a felzárkóztatás és a fejlesztés – mondta Kovács Katalin, az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatója.

Iskolafelújítások

Idén nyáron az Észak-Pesti Tankerületi Központ a Hartyán Általános Iskola épületében korszerűsítette a fűtőberendezéseket, valamint 40 radiátort cserélt ki. A Károly Róbert Általános Iskola mellékhelyiségeit teljes körűen felújították. A Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumban valamint a Czabán Általános Iskolában az elhasznált játszóeszközök helyett újakat telepítettek, továbbá minden iskolában elvégezték a szükséges karbantartási munkákat – tájékoztatta lapunkat Béresné dr. Dunai Gyöngyi, az Észak-Pesti Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese. A felújítási, karbantartási munkálatok összértéke mintegy 90 millió forint volt, a fejlesztést az Észak-Pesti Tankerületi Központ saját forrásból finanszírozta.

Oltási program diákoknak

A diákok közül 185 ezren éltek nyáron a koronavírus elleni oltás lehetőségével. Az augusztus végi, szeptember eleji iskolai oltási akcióban pedig csaknem 50 ezer tanuló vett részt. A két szám együtt már „tiszteletre méltó”, de még inkább növelni kell a gyerekek átoltottságát, mert át tudják adni a fertőzést. A pedagógusok körében már 85 százalékos az átoltottság a koronavírus elleni vakcinával – közölte György István, az országos oltási munkacsoport vezetője. A 12-17 éves korosztály tanévkezdő oltási kampányában kapták meg az oltást az iskolákban az arra jelentkezők. A diákokat Pfizer-vakcinával oltották be az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. A második oltást az első után három héttel adják be ugyanabban az iskolában, ahol az első oltás is történt.

Diákok leragasztott felkarja, miután beoltották õket  Fotó: MTI/Balázs Attila

Oviélet a járvány árnyékában

Nemcsak az iskolákban csengettek be szeptember elsején, az óvodákban is kezdetét vette a 2021-2022-es nevelési év. Kerületünkben csaknem kétezer kisgyerek számára kezdődött meg az ovi. A koronavírus-járvány miatt sok szigorítás volt az elmúlt évben az óvodákban is, most kicsit lazítottak, de az éberség azért maradt.

Mintegy 1900 óvodás, köztük 521 kiscsoportos vette újra birtokba a kerületi óvodákat. A három összevont óvodában 93 csoport indult az új nevelési évben. „Óriási probléma azonban, hogy 28 óvodapedagógusi állás betöltetlen a XV. kerületben. Az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a kerületbe csábítsa az óvónőket, az anyagi juttatásokon és az erkölcsi megbecsülésen túl szolgálati lakást is biztosít számukra. Ám ennek ellenére az alacsony fizetés miatt egyre többen elhagyják a pályát, a fiatalok pedig más, jobban fizető állás után néznek – mondta lapunknak Reiszné Naszádi Magdolna, a Népjóléti és Intézményfelügyeleti főosztály vezetője, aki arra figyelmeztet, ha nem változnak a hazai pedagógusbérek, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Az új nevelési év elején enyhítettek az óvodai eljárásrenden, azaz, hogy milyen feltételekkel látogathatók az intézmények. Nem kell lázat mérni a belépéskor és nem

kötelező a maszkhasználat sem az óvodákban. Ugyanakkor a gyerekeket csak egy szülő, hozzátartozó kísérheti be a csoportszoba ajtajáig, és csak a legszükségesebb

időt töltheti az épületben, illetve az udvaron. A kézfertőtlenítő továbbra is megtalálható az óvodák bejáratánál, és kérik, hogy használják is azokat. Az intézményekben napi többszöri fertőtlenítő takarítást végeznek.

A hivatalos óvodai ügyeket elsősorban elektronikusan vagy telefonon lehet intézni, ha személyes találkozó szükséges, akkor erre előre egyeztetett időpontban van lehetőség.

Jó hír, hogy megtarthatók mind a külső helyszínen lévő, mind a belsős óvodai programok is. Tehát – amíg máshogy nem rendelkeznek – lehet kirándulásokat, így

például almaszüretet, cirkuszlátogatást szervezni, és az ovis csoportprogramok is megtarthatók, amin immár a szülők is részt vehetnek. Újraindulhatnak az óvodai foglalkozások, lesz megint foci, karate, sakk, néptánc, mozgásfejlesztő torna és sok más egyéb – tudtuk meg Reiszné Naszádi Magdolnától.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Szülői felelősség

A szülői értekezletek megszervezésének módjáról az óvodavezetők saját hatáskörben döntenek. Nagyon fontos – és ennek betartását nyomatékkal kéri az önkormányzat –, hogy betegségre utaló tünetekkel (láz, torokfájás, nátha, köhögés, nehézlégzés, hányás, hasmenés, bőrkiütés, szemgyulladás, fülfájás, orrfolyás, szaglás- és ízlelés elvesztése) ne vigye közösségbe a szülő a gyermeket! Ha az óvodában jönnek elő a panaszok, akkor a hozzátartozónak haladéktalanul haza kell vinni a beteg gyerkőcöt. A szülőknek értesíteniük kell az óvodát, ha a családban koronavírusfertőzés-gyanú, vagy igazolt fertőzés van.

A főosztályvezető azt is elmondta, hogy a hiányzásokat úgy kezelik, ahogy azt a törvény előírja. Ha a gyerek betegség miatt hiányzott orvosi igazolást és szülői nyilatkozatot kell bemutatni.

Ha koronavírus-fertőzés miatt a gyerek hatósági házi karanténba kerül az arról szóló határozatot be kell mutatni az óvodának. Karantén esetén a gyerek akkor mehet újra közösségbe, ha a szülő bemutatja a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó dokumentumot.

 

Comments are closed.