Pandémia idején sem lanyhult az olvasási kedv

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Százötvennél több könyvkiadó köteteivel nyílt meg szeptember 2-án a budapesti Vörösmarty téren a 92. Ünnepi Könyvhét, amely szeptember 5-ig az ország számos nagyvárosában is várja az érdeklődőket. A négy napon át tartó, több száz kiállítót megmozgató, könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, dedikálásokkal, zenés programokkal tarkított rendezvénnyé terebélyesedett.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Az Ünnepi Könyvhét a papír és a nyomdafesték ünnepe – jegyezte meg Szabó T. Anna, költő, író a rendezvénysorozat megnyitójá, aki arra kérte az olvasókat, hogy keressenek kincset, de ne hagyják eltéríteni magukat kedvenc könyveiktől, vitatkozzanak, de közben legyenek kíváncsiak.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke pedig arra tért ki, hogy a pandémia miatt két év múlt el anélkül, hogy személyesen találkozhattak volna az olvasók, a kiadók és a szerzők, most azonban újra együtt vehetik birtokba a Vörösmarty teret, és azon túl a Vigadó téren át a Duna-korzóra is kinyúlnak a rendezvény „csápjai”. Hozzátette, idén a gyerekek nagyobb teret és önálló színpadon kapnak a Duna-korzónál.

Az Ünnepi Könyvhéten százötvennél több könyvműhely kínálja portékáját, az alkotások egy része pedig a karantén idejének szülötte, ami bizonyítja, hogy a pandémia idején sem lanyhult az olvasási kedv – mondta az MKKE elnöke.

 Gál Katalin emlékeztetett arra is, hogy ötvennél több írót, költőt, műfordítót vesztett el a magyar kultúra az utóbbi két évben, elhunyt mások mellett Karinthy Márton, Vekerdy Tamás, Konrád György, Bart István, Ungvári Tamás, Szőcs Géza, Csukás István, Révai Gábor, Kéri Piroska, Borbás Mária, Ráday Mihály, Kántor Péter, Fabó Kinga és Salamon Pál.

A rendezvényen a partnernerünkkel a Corvina Kiadóval is találkozhattak az érdeklődők, olyan írók társaságában, mint Nyáry Krisztián, Sumonyi Zoltán, Sári László vagy Varga Koritár Pál.

Comments are closed.