Hallom, focista lakik itt

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Jó estét, asszonyok! Mondják már meg, ki költözött ide!– mondta egy reggel a pipázó férfi a Nádastó utca egyik házának ablakát tisztogató asszonyoknak. A pipa miatt tekintélyesnek tűnő úr hozzátette, „Úgy hallottam, egy focista lakik itt.” Így kezdődött a legendás Dalnoki Jenő, valamint a sokak által tisztelt és szeretett labdarúgó, Kósa László ismeretsége. Az előbbi a Ferencváros, az utóbbi pedig az Újpesti Dózsa történelmébe írta be a nevét, és csak néhány házra laktak egymástól. A történetet Kósa Erika, a 2008-ban elhunyt REAC-edző özvegye mesélte.

Focitorna/Fotó: XV Média, Vargosz

Focitorna/Fotó: XV Média, Vargosz

A lilákkal 1990-ben bajnoki címet szerző Kósa László mindössze 47 éves volt, mikor meghalt, és a sors szeszélyének köszönhetően alig másfél évvel élte csak túl az Aranycsapattal 1952-ben olimpiai bajnoki címet szerzett Dalnoki Jenőt. Kósa László váratlan és agresszív betegsége miatt mindössze háromnegyed évig tudta irányítani a REAC B csapatát. Eleinte csak a REAC-ban focizó gyermekei miatt járt a Vasgolyó utcai és a Szántóföld úti pályára, az edzői feladatra a klub vezetői és a szülők kérték fel.
A rákospalotai sportiskola edzői és vezetői immár negyedik alkalommal rendeztek ovis focitornát Kósa László emlékére május 6-án. Az esemény helyszíne ezúttal a Wesselényi utcai Mézes ovi műfüves sport­udvara volt, ahol nyolc óvoda tíz csapata mérkőzött egymással. A tornát immár harmadszor az Aulich utcai ovisok nyerték, akik így végleg elnyerték a vándorkupát.

Comments are closed.