Élsport az Ozmán utcában

Átlagos olvasási idő: 2 perc

2014-ben még nem gondolhatott arra az önkormányzat, hogy az Ozmán utcai játszótér megépítésével a kerületi élsportot is támogatni fogja. A színvonalas park ugyanis elsősorban a nagyközönség számára épült. Ám az élet úgy hozta, hogy a nagyközönség mellett a 2020-as pandémia miatt terem nélkül maradt kerületi röplabdázók is otthonra leltek ebben a különleges közparkban.

Fotók: Palota Röplabda SC
XVMÉDiA, Vargosz

– Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl – mondta Balogh Beatrix klub­elnök. – Terem nélkül ugyanis rendkívül komplikált röplabdázni. Alkalmazkodtunk az egészségügyi helyzethez, és online videós edzéseket tartottunk. Büszke vagyok a kollégáimra, mert a munkából mindenki kreatívan vette ki a részét.
Nagy segítséget jelentett a röplabdásoknak, hogy május közepén oldották a korlátozásokat, és lehetővé vált szabad téren, közös edzéseket is tartani. Így jutott az Ozmán térre a palotai egyesület, ahol 2014-ben a kivitelezők „előrelátóan” egy strandröplabdapályát és egy mosdót is kialakítottak.
– Minden korosztályunknak tartottunk kint edzéseket, melyekre még legfőbb mentorunk, dr. Kotsis Attiláné Kincsessy Gabi néni (a klubalapító Szalayné Sebők Éva válogatott edzője) is többször kilátogatott. A több hónapos kényszerpihenők után felüdülés volt újra együtt lenni és közösen röplabdázni. Az edzések tanév végéig tartottak, utána pihenőt kaptak a játékosok – fűzte hozzá a klubelnök.
A járványidőszakban nemcsak a virtuális térben, hanem a zöldasztalnál is komoly munka folyt. Mivel a járvány miatt előrehozták a jövő évi nevezések határidejét, a klub vezetőinek a felnőttcsapat sorsáról is döntenie kellett.

– Az elmúlt évben idegenben, az újpesti Tungsram-csarnokban kellett játszanunk a hazai mérkőzéseinket – a Sződliget utcai csarnok nézőtér hiánya miatt alkalmatlan a felső osztályra –, ami nagy megterhelést jelentett a klubnak. Ennek ellenére – és Valassik Marietta edzőnknek is köszönhetően – a csapat a hatodik helyen állt a nyolc­csapatos NB I.-ben. Azaz szó sem volt kiesésről, és ha folytatódott volna a bajnokság, remélhetőleg ezt a pályán is igazolni tudtuk volna. Ebben a nehéz helyzetben azonban lehetetlen volt támogatót találni a folytatáshoz. Ezért hosszas vívódást követően úgy döntöttünk, visszalépünk az első osztályból, és jövőre az NB II.-ben próbálunk helytállni. Tisztában vagyunk azzal, hogy emiatt néhány játékos itthagy bennünket, ám eltökélt szándékunk az utánpótlás-nevelés, így megpróbáljuk a távozókat saját nevelésű játékosainkkal pótolni – jegyezte meg a klubelnök.
A Palota RSC július első hetében napközis rendszerű edzőtábort szervez, melynek helyszíne vagy a Sződliget utcai csarnok vagy, ha más lehetőség nincs, akkor a már „bejáratott” Ozmán utcai strandröplabdapálya lesz. Ezenkívül augusztusban egy külsős helyszínen ottalvós tábort is terveznek. A következő szezonra való felkészülés augusztus 20-tól kezdődne. Ennek fontos állomása lenne a szeptemberi Szalay Sebők Éva Emléktorna, melyről a jelen helyzetben sem szeretnének lemondani.

Comments are closed.