Víz világnapja – Fókuszban a klímaváltozás

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A víz világnapjának megünneplését az 199-es Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította ajeles nappá. A kezdeményezés célja egyértelműen az volt, hogy a különféle szervezetek, kormányok, de akár magánszemélyek is felhívják a figyelmet a víz életünkben betöltött szerepére, és arra, hogy mennyire fontos a vízkészlet megvédése.

A 2020-as év nemzetközi szlogenje: „Fókuszban a klímaváltozás!” A víz a legértékesebb erőforrásunk – felelősségteljesebben kell felhasználnunk. Meg kell teremteni az egyensúlyt az emberek, az ipar, a mezőgazdaság szükségletei és a vízkincs védelme között – írják az esemény hivatalos honlapján.

A Föld lakossága rohamosan növekszik, az éghajlat változásával pedig egyre szárazabb napok várnak ránk itt Európában is. Többek között ezért is lényeges, hogy mindenki tisztában legyen a saját felelősségével, már ami a vízpazarlást illeti.

Éppen azért a világnap egyik fontos üzenete, hogy takarékoskodjunk a vízzel, és mindannyian óvjuk azt, a készleteink ugyanis végesek. Mindenki tehet valamit azért, még ha csak kis lépéseket is, amivel hozzájárulhat a pazarlás megszüntetéséhez. Ha például lerövidítjük a zuhanyozás idejét, ha nem engedjük tele a fürdőkádat, ha nem ivóvízzel locsoljuk a kertet, ha nem folyatjuk a csapot fogmosás közben.

 

Comments are closed.