Ötvenéves a női focink

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A kerületi női futball megmentésére tett kísérletet a REAC Sportiskola SE azzal, hogy nyáron átvette a megszűnni készülő Feminát. A pestújhelyi klub (1.FC Femina) az ország első női labdarúgócsapata volt, amely ötven éve, 1970 augusztusában alakult.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A piros-fehér együttes több mint negyvennyolc éven át azzal büszkélkedhetett, hogy az egyetlen magyar női focicsapat volt, amely még sosem esett ki az első osztályból. Sőt, ez alatt az idő alatt tíz bajnoki címet, egy kupa- és egy Szuperkupa-sikert ünnepelhetett, és játszhatott a női Bajnokok Ligájában is.
Aztán három évvel ezelőtt valami nagyon eltört: a csapat története során először kiesett az első osztályból, amely „pofon” nemcsak nagynak, hanem, mint azóta kiderült, végzetesnek bizonyult. A Femina még megpróbálta a Vasasba kapaszkodva túlélni ezt a nehéz időszakot, ám ez a „házasság” sem eredményesnek, sem tartósnak nem bizonyult. Az egyévnyi közösködés annyit azonban elért, hogy az egykor virágzó klub már képtelen volt saját lábain megállni. Ekkor jött a sportiskola mentőöve, amely nem engedte a Feminát végleg elsüllyedni.
– Az, hogy a sportiskola része lettünk, nagyon fontos volt a túléléshez, de most arra lenne szükség, hogy tartalommal tölthessük meg az új szakosztályt – mondta Bauer Istvánné (fociberkekben csak Baus), az U16-os REAC ­SISE-Femina edzője. – Nagyon fontos lenne, hogy minél több 10–16 év közötti lányt csalogassunk le edzéseinkre, akikkel megszerettethetnénk a labdarúgást.
A sportiskola több mint húszéves tapasztalatával garanciát jelent a túlélésre, míg a szakmai gárda biztosíték rá, hogy jövője is van a női futballnak Rákospalotán. Az U16-os csapatot vezető Bauer Istvánné például a hazai női labdarúgás valamennyi patinás együttesében, a Renovában, a László Kórházban és a Feminában is játszott. Ez utóbbi együttesben évtizedet töltött a pályán, és részese volt a 2000-es évek nagy sikereinek. 46-szor védte a magyar válogatott kapuját is. Baus tizenegy éve oktatja és képzi a sport­is­ko­lás fiúkapusokat, nyár óta pedig ő is a REAC SISE-Femina edzői gárdájához tartozik.
– Három pilléren állunk, a 10–14 évesekkel kollégám, Koldner Dániel foglalkozik, én a 14–16 évesekkel dolgozom, míg az NB II-es felnőttcsapatunkat Szabó Mária edzi. A sport­iskolás léttel remélhetőleg egy új fejezetet nyitottunk a Femina életében. Szeretnénk ugyanis alulról építkezve egy erős utánpótlásbázist kiépíteni.
Bausék munkáját igazolja, hogy a jelenlegi szűkös keretből már hárman is felhívták magukra a figyelmet. Az egyik U16-os kapust, Gévai Dorkát behívták a korosztályos válogatott keretébe, míg másik két tehetséget, Kubánka Zsófiát (középcsatárt) és Billing Juliannát (kapust) a régiós válogatottnál próbálták ki. Hozzájuk keres a nagy múltú – idén jubiláló – együttes olyan társakat, akik kedvelik a jó közösséget, szeretnek csapatban dolgozni és a mozgás meg a labda sem áll távol tőlük.
Bár jelenleg a világjárvány átírta az edzések menetét, aki focis ambícióval rendelkezik azért bátran érdeklődjön Bauer Istvánnénál a +36 20 975 0085-ös számon.

Comments are closed.