A gondoskodás szeretete

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Három évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az Időseket és Demenciával Élőket Segítő Szolgálat. A kezdetekről és a nappali ellátás innovatív jellegéről Katonáné Jordáki Ildikó, az Egyesített Szociális Intézmények (ESZI) Területi Gondozás egységvezetője beszélt.
– Hogyan merült fel, hogy a területi gondozáson belül külön foglalkoznának a demenciával szenvedőkkel?
– Városrészünkben több alkalommal került látótérbe olyan család, ami a demenciával élő hozzátartozójának a napközbeni ellátását nem bírta megoldani, ezért a szociálisan érzékeny, Idősbarát Önkormányzat úgy határozott, hogy demens nappali ellátást hoz létre. A fejlesztés előtt a lakosság egy érzékenyítésen vett részt, majd 2017-ben a Kontyfa utca 3. szám alatt megnyílt a szolgáltatás a kerületi demenciával élők részére.
– Mi jellemzi a demenciát?
– A demenciával élő személynek a nehezített gondolkodás, a kommunikációban a kifejezési nehézség, valamint az érzelmek hanyatlása korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet. A betegség világszerte súlyos népegészségügyi probléma. Nagyon fontos, hogy a betegséget minél korábban felismerjék, diagnosztizálják.

– Hogyan jellemezné a mindennapi munkát?
– A demenciával élőket hétköznaponként reggel egy barátságos környezetben fogadjuk az évszaknak megfelelő itallal (limonádé, tea). A helyiségekben (öltöző, étkező, nappali helyiség, foglalkoztatószoba, pihenőszoba és mellékhelyiségek) való könnyebb tájékozódást piktogramok segítik. A demenciával élők speciális igényeit a témában jártas, elhivatott szakemberek segítik. A tizenkét fő számára személyre szabott foglalkozásokat tartunk, és szoros kapcsolatot ápolunk a hozzátartozókkal is, akik igény szerint mentális támogatást kaphatnak. A mentálhigiénés tevékenységek kis csoportosak, ahol a napi szinten tartó foglalkozásokon főként a meglévő funkciókat és képességeket erősítjük. Naponta végzünk orientációs feladatokat az idő- és térbeli tájékozódás segítésére, érzékszervek működését fejlesztő gyakorlatokat, szójátékokat, memóriafejlesztő feladatokat, valamint egyéni és csoportos beszélgetéseket. A napi foglalkozás során elengedhetetlen a finommotorikus és nagymozgásos tevékenységek végzése is.
– Mik azok az irányelvek, melyek meghatározzák a teendőket?
– Cél, hogy a demenciával élők minél tovább saját otthonukban élhessenek, és a beteg önállósága a lehető leghosszabb ideig megtartott maradjon. Ezzel párhuzamosan kulcsfontosságú a hozzátartozók szakmai ismereteinek bővítése is. A szolgáltatást igénybe vevők mindennapjai nálunk tartalommal töltődnek meg. A hozzátartozóknak pedig lehetőségük van a napközbeni munkavégzésre, a szabadidő hasznos eltöltésére, a rekreációs lehetőségekre, hiszen a demenciával élő családtag intézményben történő tartózkodása idejére mentesül a gondozás terhe alól.
– Hogyan lehet bekerülni az intézménybe és igényelni a szolgáltatást?
– A szolgáltatást azok a XV. kerületi enyhe, vagy középsúlyos stádiumban lévő demenciával élők igényelhetik, akik rendelkeznek a szakorvos (pszichiáter, neurológus) által kiállított szakvéleménnyel, melyben szerepel a demencia diagnózisa. A napi munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy az egyén beilleszthető legyen a csoportba.

Comments are closed.