Ütemezett adósságrendezés

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A szociális terület fontos intézménye a XV. kerületben az Újpalotai Család- és Gyermekjóléti Központ, munkatársaik sokféle probléma megoldásában segítik a helyi lakosokat. Százné Orosz Krisztina egységvezetővel az adósságkezelő programjukról beszélgettünk, mely a klienseik legalább harmadát érinti.

Százné Orosz Krisztina/Fotó: XV Média, Vargosz

Százné Orosz Krisztina/Fotó: XV Média, Vargosz

– Mióta foglalkoznak adósságkezeléssel?

– Már nagyon régen, 20-25 éve felmerült a háztartási adósságkezelés szükségessége, hiszen a látókörünkbe került családok közül egyre többen küszködtek különféle elmaradással. Fontos megemlíteni, hogy a maximum néhány százezer forintos közüzemi díjhátralékok rendezésében bírunk sikeresen segíteni, a többmilliós tartozást már nagyon nehéz rendezni. A banki hitelek kezelésében sajnos nem tudunk hatékonyan közreműködni, mivel a támogatási rendszer azokra nem terjed ki.

– Hogyan találják meg a családsegítő szolgálatot a bajbajutottak?

– Sokszor közvetlenül megkeres minket egy felnőtt családtag, de a közüzemi szolgáltatók is javasolják a lakosoknak hátralék esetén, hogy jöjjenek hozzánk és kérjenek tőlünk segítséget. Fontos, hogy ez önkéntes szövetség a klienssel, mi segítünk neki, de nem tudjuk megoldani helyette a problémát, abban neki is tevékenyen részt kell vennie. Az első alkalommal feltérképezzük a család anyagi helyzetét és közösen megkeressük a hátralékok rendezésének megoldási lehetőségeit. Ezután kötünk egy megállapodást, melyben leírjuk, hogy mit vállal a család és mit az adósságkezelési tanácsadó. A hátralék nagyságától függően néhány hónaptól egy, másfél évig tartó időszak alatt általában sikerül rendezni az elmaradást, ha folyamatosan együttműködnek.

– Miben tudnak segíteni?

– Kapcsolatban vagyunk az összes szolgáltatóval, emellett lehetőség van pályázni a Palota adósságcsökkentő támogatásra az önkormányzaton keresztül, ez maximum háromszázezer forint értékű vissza nem térítendő támogatás, az adósság 75 százalékát lehet rendezni belőle. Az országos hatáskörű Hálózat Alapítvány is tud segíteni maximum háromszázezer forinttal háromévente, de ebben az esetben a tartozás keletkezésének idejétől függően 30-75 százalék önrészt az adósnak kell kifizetni.

– Mennyien kérik ezt a szolgáltatást?

– Szinte minden harmadik kliensünk kér az adósságrendezésben segítséget, ez kiemelt terület nálunk, de szerencsére nagyon felkészült kollégákkal dolgozunk.

Comments are closed.