Újév a nagyvilágban

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Szent Szilveszter pápa ünnepe a Gergely-naptár szerint az év utolsó napja, azaz december 31-e. A világban azonban sok helyen másképp köszöntik az újévet.

Míg nálunk éjfélkor, a himnusz hangjaira mindenki egy pillanatra visszatekint az óévre, addig a Föld legtöbb táján hangosan fogadják az óraütést. Európa keresztény országaiban sok a hasonlóság, a bolygónk másik felén azonban érdekes szokásokkal találkozhatunk.

Az Iskolai Információs Portál információja szerint Japánban például ilyenkor veszi kezdetét az Osogacu négynapos családi ünnep, mely január 3-ig tart. Ekkor köszöntik a következő év istenségét, és ilyenkor találkoznak az egymástól messze élő családtagok. A gyerekek ajándékba pénzt kapnak, a felnőttek pedig olyan újévi kártyát, amelyen a következő évre vonatkozó jövendölések vannak. December 31-e éjjelén mindenki elmegy egy buddhista templomba, ahol pontban éjfélkor 108-szor kondul meg az óriási harang, elűzve az óév ördögeit. Ilyenkor az ünnepi étel egy hosszú tésztatekercs, a hiedelem szerint ennek hosszától függ a család következő évi szerencséje.

Oroszországban vallási okokból az európai hagyományoktól eltérően ünneplik a szilvesztert. Míg a római egyház december 25-én tartja a karácsonyt, addig a keleti ortodox szerint január 7-e a szeretet ünnepe. Így Oroszországban a szilveszter az egyik legfontosabb dátum, ezen az estén állítják fel a karácsonyfát és ajándékozzák meg szeretteiket. Szilveszter éjjel érkezik a Fagy apó (Gyed Moroz), és ajándékokat tesz a fa alá. Tradicionális szilveszteri ételük a sózotthering-tál céklával, tojással és hagymával, amely mellé pezsgőt fogyasztanak. A családi összejövetel után a legtöbb orosz az utcára vonul, és így köszöntik az újév eljövetelét.

A Hawaii-szigeteken ekkor jachtparádé tombol, hiszen a trópusi éghajlaton örökös napsütés uralkodik. A kerti partikon és az utcákon csak úgy hömpölyögnek az emberek. A kikötőkben felcicomázott hajók százai készülnek az év végi versenyre, amelynek pontozásába a díszítése is beleszámít. Éjfél beköszöntével a tűzijátékok hangját is túlharsogják az emberek, akik egymásnak jókívánságokat kiabálnak.

A buddhista Thaiföld számára szilveszter éjszakája azonban ugyanolyan, mint az év többi napja. Ott a holdújévet ünneplik, amely változó napra esik január vagy február folyamán. December 31-én az itt nyaraló külföldiek mulatnak, pezsgő híján sörrel koccintanak.

Brazíliában viszont már ilyenkor a februári karneválra készülnek. Az egész éjszakát az utcán töltik jelmezekben vagy fürdőruhában, hiszen ott is tombol a nyár. A fiatalok és az öregek szambázva járják végig az utcákat, a tengerpartot. Folyik a pezsgő, hektószám fogy a koktél. Éjfélkor óriási durrogtatás kezdődik, petárda, tűzijáték hallatszik csakúgy, mint a jó öreg kontinensünkön.

Comments are closed.