Étlen-szomjan ne!

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Nem szabad sem éhesen, sem szomjasan vezetni. Energiahiányosan ugyanis nemcsak magunkat, de a többi autóst is veszélyeztetjük.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Dehidratáltan éppen olyan veszélyes vezetni, mint ittasan, hiszen a kiszáradás fáradékonyságot, látás- és figyelemzavart okoz. Éppen ezért különösen a nyári melegben nagyon kell figyelni a folyadékpótlásra – hívja fel a figyelmet Hernádi Zsuzsa, a Safedrive Kft. ügyvezetője, az Európai Dehidratációs Intézet a brit Loughborough Egyetem kutatói által végzett felmérésre hivatkozva. Mint elmondta, a felmérésben részt vevők már enyhén dehidratált állapotban is annyi hibát vétettek (kétszeresét azokénak, akik megfelelő folyadékbevitel mellett végezték el a szimulációs tesztet), mintha ittasak lettek volna.
Éppen ezért fontos, hogy már induláskor elegendő mennyiségű folyadék legyen a szervezetünkben, amit vezetés közben folyamatosan pótoljunk. A legjobb a víz vagy a vizezett gyümölcslé, mivel ez utóbbival még kalóriát is viszünk a szervezetbe.
Legalább ennyire fontos a táplálkozás. – Mivel vezetés közben meg kell őriznünk éberségünket és gyors reakciókészségünket, sem túl sok és nehéz ételek fogyasztása után, sem éhesen nem szabadna autóba ülnünk – hangsúlyozza a szakember. Vezetés előtt vagy közben, különösen, ha hosszabb útra indulunk, az egészséges táplálkozás elveit kellene követnünk, azaz sok fehérjét, zöldséget, gyümölcsöt enni, de azokból is többször, kis mennyiséget.
– Saját és mások biztonsága érdekében még a rövidebb utakon is legyen nálunk egy palack víz és legalább egy müzliszelet. Ha hosszú útra indulunk, legalább kétóránként álljunk meg, és együnk-igyunk egy keveset – összegezte a szakember.

Comments are closed.