Ha felírt a rendőr

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Rendőrségi eseménynapló – nemcsak a közel kilencven évtizeddel korábbi bűnügyeket és szabálytalanságokat őrzi ez a hiteles dokumentum, hanem segítségével bepillantást nyerhetünk Pestújhely ’30-as évekbeli hétköznapjaiba is. A Helyem Házam Palotám III. évfolyamának 4. számában Szunyogh László írt erről a ritka dokumentumról.

A nagy formátumú lapokra 1931 és 1936 között jegyezték fel a rend őrei a helyi szabálytalanságokat, melyeket itt követtek el. A szép kalligrafikus, tintával írt soroknál minden rublikába a megfelelő szöveget írták: sorszám, az intézkedő rendőr neve, rendfokozata és száma, a „beadvány” tartalma, majd az ügy továbbításának módja.
A legizgalmasabb rész, hogy mi minden derült ki ezekből a feljegyzésekből. Például „Pető György pékmester engedély nélkül az úttestre téglatörmeléket lerakott és azt huzamosabb ideig otthagyta”. A szemetelés mellett azt is felírták, aki nem takarította a járdáját. Körtvéles Lajos mellett így járt Báder Pál és Oprics Miklós is. Mai szemmel ennél különlegesebb kihágásnak tűnik, hogy Povázsai István gyári munkás kecskéje közterületen legelt, de előfordult lakásfeltörés és a MÁV sorompójának ellopása is.
Ismerős nevek is felbukkannak, özv. Bezsilla Nándorné Gergelyi Paula özvegy tűzőnő „kutyája egy fiút megharapott”. Dalnoki Jenő labdarúgó édesapja pedig a járdán kerékpározott. A rendőrök mindennap cserélődtek a posztokon – az ismeretlen rendfenntartók nagyobb hatásossággal tudtak intézkedni, mint azok, akik nemcsak dolgozni jártak Pestújhelyre, hanem itt is laktak.

Comments are closed.