Újabb lapszámmal jelentkezett a Helyem Házam Palotám

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Megjelent a Helyem Házam Palotám helytörténeti értesítő legújabb, 4. száma.

Megtudhatjuk, hogy az Énekes utcai lakótelep első ütemében miért épült háromféle háztípus, és hogy Kalch­brenner Karolina rákospalotai leány­tanintézetében valószínűleg Mikszáth Kálmán is tanított 1876-ban. A pestújhelyi eseménynapló 1931-től hat éven keresztül rögzítette, kit miért „írt fel a rendőr” – a helyi szabálytalanságok és bűnügyek bemutatják a település hétköznapjait is.

HHP

A közelmúlt fontos szereplője volt az Újpalotaiak Baráti Köre Közművelődési Egyesülete, 1984 és 2017 között nagyon sokat tettek Újpalotán a civil szféra kialakításáért. Igazán különleges és hiánypótló az az írás, melyben Pomogáts Béla nagyapjára, Bezsilla Nándorra emlékezik. Karai József művészportréja és a Rákospalota-Újvárosi Egyházközség története mellett olvashatunk a hatvan évvel ezelőtt elhunyt id. dr. Gyökössy Endre református író, költő, árvaház-alapító sokoldalú tevékenységéről, aki sokat dolgozott Rákospalotáért.

Egykor Rákospalotán volt a ma már Újpesthez tartozó Villasor, a Vécsey Károly utca híres lakóiról szóló történetek a történelmi ismereteinket is bővítik. Igazi kuriózum az első, Rákospalotán készült színes fotográfiák története, és persze maguk a képek is. Madarász Viktor festő műterme és az istvántelki Stephaneum bemutatásával zárul a kiadvány, melyet a Csokonai Kulturális és Sportközpont telephelyein lehet megvásárolni.

Comments are closed.