Születőben egy új kerületi sportág

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A Szent Korona Általános Iskolában tartja edzéseit a Palotai Birkózó Sportegyesület. De nemcsak a klub, hanem az általa képviselt sportág is unikumnak számít a kerületben.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotók: XV Média, Nagy Botond

– A klubot Erdélyi Gyula barátommal és régi birkózótársammal még 2015-ben alapítottuk, az edzések pedig tavaly decemberben kezdődtek – mondta Illés István vezetőedző. – Heti két alkalommal, hétfőnként és péntekenként dolgozunk az iskola tornatermében, az edzéseink másfél órásak, és kiválóan alkalmasak arra, hogy a mozgékony gyerekeket lefárasszák.
A két mester jól ismert birkózókörökben. Mindketten a BVSC-ben sportoltak. Az edzőjük az olimpiai ezüst­érmes, világbajnok Tóth István volt. Mindketten nyertek junior magyar bajnokságot, a felnőttek között pedig egyaránt másodikok voltak. A válogatott keret tagjaiként világversenyeken vehettek részt.
– Az aktív versenyzéssel már a rendszerváltás környékén felhagytunk, ám a birkózástól nem szakadtunk el. Rendszeresen lejártunk edzeni, a hazai versenyekre is kimentünk és követtük a sportág fejlődését. Ugyanakkor kétségtelen, hogy az élet más területén próbáltunk meg érvényesülni. Ám néhány éve jött az ötlet, ha már rendelkezünk edzői végzettséggel, és mégiscsak nagy tapasztalatunk van, akkor azt próbáljuk meg átadni a gyerekeknek. S hogy miért Palotán? Egyrészt mert mind a ketten itt nőttünk fel, másrészt a BVSC-s múlt révén ide volt ismeretségünk – mondja a vezetőedző.

Birkozok_09_f-NB
A Palota Birkózó Sport­egyesület várja a 8–14 év közötti fiúkat és lányokat, akik kipróbálnák magukat a birkózószőnyegen. A két szakember legfőbb célja, hogy ősszel már háziversenyeket rendezzenek, tavasszal pedig már igazolt versenyzőik is legyenek. Ennek érdekében a tanév végén sem állnak le az edzésekkel, hanem a környező birkózótermekben, az UTE-ban, a Vasasban és a Kertvárosban tartanak majd kihelyezett foglalkozásokat.

Comments are closed.