Rajzolok egy szép világot

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A Rákospalotán élő B. Tóth Klára a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok utolsó napján dedikálta legújabb könyvét, a „Pecséthordozók” című esszékötetét.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Az Úristen velem volt – mesélte a szerző –, mert a nyomdából egy nappal korábban tudtam elhozni a könyvet, így még éppen kiértem a Vörösmarty térre.
A könyv iránt meglepően nagy volt az érdeklődés, már szombat délután is sokan dedikáltattak a szerzővel, a hivatalos szerzői napon vasárnap pedig sorban álltak az asztala előtt.
A „Pecséthordozók” című esszékötet keresztyén témájú esszéket, tanulmányokat, interjúkat, verseskötet-recenziókat tartalmaz. Olyan ritkaságok is megtalálhatók benne, mint Kiss Domokos, néhai rákospalotai református lelkész költészete, melyet eddig kevesen ismertek.
B. Tóth Klára első verseskötete Archullató címmel 2011-ben jelent meg. Ezt követte a „Föld rácsain” című verseskötet. Később Adamik Tamás professzorral, illetve Deák-Sárosi Lászlóval és Baka Györgyivel közösen tartott előadásaikból „Miért írunk verset?” és „Mire jó az esszé?” címmel is kiadott két könyvet. A közös munka harmadik kötete várhatóan idén jelenik meg, és témája a szakrális karácsonyi költészet lesz. Ezt követte még a „Fénykörben” című verseskötet, mely öt költőnő, köztük B. Tóth Klára verseit tartalmazza.
A szerző sokoldalúságára jellemző, hogy ismertségét már a festményeivel és a grafikáival megalapozta. Dolgozott restaurátorként, készített freskókat és számos könyvet illusztrált már.
Tehetségét szüleitől, nagyszüleitől örökölte, és mindezt sikerült gyermekeinek, Mátyásnak, Noéminek és Pannának is továbbadnia. Érdekes életrajzi elem, hogy a művész az Aradon kivégzett Dessewffy Arisztid honvéd vezérőrnagy leszármazottja.

Comments are closed.