Hangos könyv

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A középkori trubadúrok megjelenése óta elfogadott, hogy a költők énekelnek, az énekesek pedig dalszövegeket írnak. A kortárs magyar irodalmi és zenei világ egyik legizgalmasabb kísérlete a Rájátszás műhelymunka, mely 2011 óta működik, és már a második kötet (és vele együtt egy cédé az új dalokkal) jelenik meg. Az egykor a Margó fesztiválra összehozott művészek nem véletlenül maradtak együtt az elmúlt években. Hatalmas közönségsikert aratnak minden fellépésükön, és ők maguk is élvezik ezt az újfajta alkotási folyamatot.
Az énekesek, például Beck Zoltán (30Y), Egyedi Péter (Óriás), Kardos-Horváth János (Kaukázus), Szűcs Krisztián (HS7) vagy Kollár-Klemencz László (Kistehén) együtt dolgoznak az írókkal, költőkkel: Erdős Virággal, Grecsó Krisztiánnal, Háy Jánossal, Kemény Istvánnal, Szálinger Balázzsal, a dalokat pedig együtt adják elő. Az eredmény igényes kortárs líra, melyekből slágerek lesznek. Igazi örömzenélésről van szó, az alkotók lelkesedése átsugárzik a művekre. Éppen ezért nem zavaró, ha az „énekes” hangja kicsit megbicsaklik vagy a „gitáros” három akkordot tud mindössze lefogni, a végeredmény a fontos, az pedig nagyszerű.
A könyv és a dalok még egy missziót teljesítenek: ennél jobban nem lehetne bemutatni, hogy a költészet nem unalmas, igenis van szerepe a mindennapi életünkben. Ha a zenehallgatóknak csak egy része fellapoz egy könyvet a dalszerzők művei közül a koncert után, igazán büszkék lehetnek magukra a Rájátszás tagjai.

Comments are closed.